Utbildningar på gymnasiet

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Här presenteras samtliga program på Härnösands gymnasieskola.

Barn- och fritidsprogrammet

Yrkesprogrammet med högskolebehörighet!

 • Är du framtidens ledare och vill arbeta med människor?
 • Vill du satsa på din idrott och samtidigt utveckla ditt ledarskap?
 • Är du intresserad av att arbeta som barnskötare, personlig assistent, elevassistent, badpersonal, idrottsplatspersonal eller personlig tränare?
 • Vill du förbereda dig för vidare studier mot yrken som polis, socionom, instruktör, förskollärare, lärare, fritidspedagog eller sjukgymnast?
 • Vill du få 15 veckors utbildning på intressanta arbetsplatser?

Då är barn och fritidsprogrammet rätt för dig!

Inriktningar

Fritid och hälsa
Den bästa inriktningen för dig som vill satsa på din idrott och få goda kunskaper inom träning, friskvård, kost och ledarskap.
Mer än hälften av poängen på programmet kan utgöras av kurser inom idrott, hälsa, ledarskap & idrott och hälsa - specialisering. Kurserna läses enligt inriktningen Fritid och hälsa.

Pedagogiskt arbete
Den bästa inriktningen för dig som vill få fördjupade kunskaper om barn och ungdomar, deras utveckling och lärande samt människor i behov av stöd.
Mer än hälften av poängen på programmet kan utgöras av kurser inom Pedagogik, hälsa och ledarskap.
Kurserna läses enligt inriktningen Pedagogiskt arbete.

Skolverkets informationsfilm

Programblad

Curlinggymnasiet

Curlinggymnasiet har funnits sedan 1989 och väldigt många duktiga curlingspelare har studerat hos oss genom åren.
Vi har skapat en fin gemenskap där du får chans att växa både som person och som curlingspelare.

Curlinggymnasiet finns till för Sveriges curlingtalanger. De ska ges möjlighet att göra ett seriöst elitsatsande i kombination med studier.

Curlinggymnasiet logo

Curlinggymnasiet ger curlingen möjlighet att spridas och utvecklas i Sverige.

Vår verksamhet ska ha en grundläggande trygg social miljö. Vi ska också jobba för att eleverna ska ha fått den kunskap och tillskansat sig det levnadssätt som krävs för att de självständigt ska kunna genomföra en mångårig elitsatsning.

Om utbildningen

För att studera på Curlinggymnasiet krävs ett brinnande intresse för curling samt viljan att utvecklas mot elit.
Eleverna får under tre eller fyra år chansen att i gott sällskap utvecklas som curlingspelare genom att lära sig planera, utföra och utvärdera olika egenskaper och förmågor.

Vilka kurser läser man inom Riksidrottsgymnasiet?

 • Tränings- och tävlingslära 1, 100 poäng
 • Idrottsspecialisering 1, 100 poäng
 • Tränings- och tävlingslära 2, 100 poäng
 • Idrottsspecialisering 2, 100 poäng
 • Ledarskap, 100 poäng
 • Tränings- och tävlingslära 3, 100 poäng
 • Idrottsspecialisering 3, 100 poäng
 • Av dessa 700 poäng är 300 poäng utökad studiekurs.

På Curlinggymnasiet kan du kombinera dina curlingstudier med ett valfritt gymnasieprogram som Härnösands Gymnasium erbjuder (undantaget Sjöfartsprogrammet).

Du erbjuds att välja på att lägga upp dina studier på tre eller fyra år.
Valet görs under årskurs 1 och i det fall du väljer fyra år, görs en individuell anpassning av schemat.

Mer information

Kursplan specialidrottPDF (pdf, 74.9 kB)

Ekonomiprogrammet

Ekonomiprogrammet är ett högskoleförberedande program som ger dig kunskaper inom främst samhällsekonomi, företagsekonomi, entreprenörskap och juridik.


En man som läser en bok.

Kreativitet och förmåga att samarbeta, ta ansvar och omsätta idéer i praktisk handling är viktiga egenskaper för studerande på ekonomiprogrammet. I utbildningen ges du som elev bl.a. möjlighet att praktiskt få pröva företagande och du lär dig att förstå hur människor tänker, känner och handlar.

Du tränar på att resonera, argumentera och dra slutsatser, arbetar med modern teknik i undervisningen, lär dig presentationsteknik och många andra viktiga förmågor som förbereder dig för såväl universitetsstudier som arbetslivet.

Inriktningar

Ekonomi

Inriktningen ekonomi ger dig kunskaper inom företagsekonomiska områden som redovisning, kalkylering, marknadsföring, ledarskap och organisation samt färdigheter i att starta och driva ett företag.

Juridik

Inriktningen juridik ger dig kunskaper om rättsordningens betydelse i ett demokratiskt samhälle och hur den påverkas av internationell rätt samt förmåga att analysera och bedöma juridiska problem med hjälp av rättskällor och juridiska metoder.

Skolverkets informationsfilm

Programblad

Elithandbollsgymnasiet

Elithandbollsgymnasium

I Härnösand finns alternativet för dig som vill kombinera en elithandboll-satsning med studier.

Vi på Elithandbollsgymnasiet, vill ge våra elever de bästa möjligheterna till idrottslig utveckling i kombination med studier. Idrottsutbildningen har en tydlig elitkaraktär där målet är att du som kommer in, på sikt ska kunna nå nationell elit.

Handbollsgymnasiet

Härnösands gymnasium samverkar med flera elitklubbar, både i Sverige och utomlands. Det ger dig möjlighet att både se och prova på handboll på yttersta elitnivå tillsammans med likasinnade handbollsungdomar. Samtidigt anpassas träningen så att eleven på bästa sätt ska kunna tillgodogöra sig vald gymnasieutbildning.

Skola och idrott

Allt handlar inte om kroppen och fysiska prestationer. På skolan får du stöd via din instruktör, mentor, ämneslärare och elevhälsoteam för att du ska genomföra skolgången på bästa sätt och nå uppsatta mål både inom valt gymnasieprogram och din idrott. Du får möjlighet till studieplanering och tips kring studieteknik. Vår skoldag är komprimerad och ger dig goda möjligheter att kombinera dina studier med idrott.

Ansökan

Ansök till handbollsgymnasiet via Svenska handbollförbundets ansökningsportal: https://ansokan.svenskhandboll.se/länk till annan webbplats

Se hur ansökningsprocessen går till

Estetiska programmet

Estetiska programmet är ett högskoleförberedande program. Det innebär att du både kan söka dig vidare till eftergymnasiala utbildningar inom musik och teater men även till andra högskoleutbildningar.  
Estetiska programmets mål är att ge dig grundläggande kunskaper inom kulturområdet och att utveckla dina förmågor till skapande, inlevelse och uttryck. Du får många tillfällen att möta, uppleva och analysera uttryck inom musik och teater.

Inriktningar

Musik
På musikinriktningen får du prova på  flera olika musikstilar. Du får även undervisning enskilt på ett instrument eller sång. Här i Härnösand jobbar vi mycket med el-ensemble, slagverk och kör. Du får vara med på flera konserter under ett läsår.

Teater
På teaterinriktningen arbetar alla elever från årskurs 1, 2 och 3 i samma teaterensemble där vi sätter vi upp en större teateruppsättning varje år. Vi samarbetar regelbundet med Riksteatern i LÄNK.

Skolverkets informationsfilm

Programblad

Idrottsspecialisering som tillval

Vem blir du efter tre år på Härnösands gymnasium?

Målet är att du efter dina tre år hos oss ska nå din gymnasieexamen. Du har även möjlighet att få med dig kunskaper, erfarenheter och redskap för att fortsätta din utveckling inom din idrott.

Idrottsspecialisering

Som idrottare är du starkare fysiskt och psykiskt, du vet var dina gränser går och hur du ska göra för att optimera din styrka och uthållighet. Du har de kvalitéer som krävs för att nå dina personliga mål och du har utvecklats inom din idrott både individuellt och tillsammans med andra.

De idrotter vi erbjuder är ishockey, fotboll och individuella idrotter.

Fotboll

Vid minst två tillfällen per vecka har vi lektioner som inkluderar grenspecifik träning både praktiskt och teoretiskt samt individuell utbildning och träning mot din idrott.

Fotboll

Ishockey

Vid minst två tillfällen per vecka har vi lektioner som inkluderar grenspecifik träning både praktiskt och teoretiskt samt individuell utbildning och träning mot din idrott.

Ishockey

Individuella idrotter (styrketräning)

Vid minst två tillfällen per vecka har vi lektioner som inkluderar grenspecifik träning både praktiskt och teoretiskt samt individuell utbildning och träning mot din idrott.

Styrketräning

Introduktionsprogrammet

Introduktionsprogrammen är till för dig som vill bli behörig till ett nationellt program eller få möjlighet att gå ut på arbetsmarknaden.

Royaltyfri bild från Scandinav Bildbyrå köpt 2014-04-16

Härnösands gymnasium erbjuder fyra olika introduktionsprogram:

 • Språkintroduktion
 • Individuellt alternativ
 • Yrkesintroduktion
 • Programinriktat val

Inriktningar

Språkintroduktion
Språkintroduktion är öppen för dig som nyligen anlänt till Sverige. Det är en utbildning med tyngdpunkt på det svenska språket, för att du ska kunna gå vidare till nationellt program. Du kan också ha möjlighet att gå vidare till komvux eller folkhögskola.

Individuellt alternativ
Detta alternativ är utformat för dig som ännu inte är beredd för, eller har möjlighet, att välja de andra introduktionsprogrammen.
Studierna på individuellt alternativ kan göra dig redo för yrkesintroduktion, preparandutbildning, programinriktat individuellt val, annan utbildning eller arbetsmarknaden.

Yrkesintroduktion
Yrkesintroduktion är en yrkesinriktad utbildning som underlättar för dig som vill komma ut på arbetsmarknaden. Den här utbildningen kan också leda till studier på ett nationellt program.

Programinriktat val
Programinriktat val syftar till att elever ska få en utbildning som är inriktad mot ett visst nationellt program och ska så snart som möjligt kunna antas till det nationella programmet. Det nationella program som utbildningen är inriktad mot kan vara både ett yrkesprogram eller ett högskoleförberedande program.

Skolverkets informationsfilm

Programblad

Lärlingsutbildning

Äntligen finns möjligheten att kombinera studier och yrkesliv!
Eleverna går en vecka i skolan och är två veckor vid sitt valda företag/praktikplats. Utbildningen passar utmärkt för både killar och tjejer med en yrkesidé.

Alla elever erbjuds möjlighet att under studietiden läsa in grundläggande högskolebehörighet.
Det finns stora möjligheter till ett arbete, direkt efter studenten.

Program inom Lärlingsutbildningen

Bygg - och anläggningsprogrammet

Inriktningar:
- Husbyggnad
- Mattläggare
- Murare
- Målare
- Plåtslagare

Fordons- och transportprogrammet

Inriktningar:
- Personbil
- Lastbil och mobila maskiner

Brunnegården

Handels- och administrationsprogrammet

Inriktning:
- Handel och service

Brunnegården

Hantverksprogrammet

Inriktning:
- Frisör

Brunnegården

Hotell- och turismprogrammet

Inriktningar:
- Hotell och turism
- Turism

Brunnegården

Skolverkets informationsfilm

Naturvetenskapsprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet är ett högskoleförberedande program. Efter examen från programmet ska du ha kunskaper för högskolestudier inom främst naturvetenskap, medicin, matematik och teknik men även inom andra områden.
Naturvetenskapsprogrammet är gymnasiets bredaste utbildning och håller därmed vägarna öppna till de flesta universitets- och högskoleutbildningar.

Naturvetenskapsprogrammet

Här får du också möjligheter att skaffa meritpoäng inför dina universitetsstudier.
Studierna på naturvetenskapsprogrammet varvar teori med laborationer och exkursioner. På naturvetenskapsprogrammet läser du ytterligare ett språk utöver engelska och svenska.

Inriktningar

Naturvetenskap
Inriktning naturvetenskap ger dig en bred naturvetenskaplig utbildning och öppnar vägen till de flesta utbildningar på universitet och högskolor. Inriktningen innehåller kurserna fysik 2, biologi 2, kemi 2 och matematik 4.

Naturvetenskapsprogrammet med spetskompetensutbildning i biomedicin innehåller inriktning naturvetenskap.

Naturvetenskap och samhälle
Detta är en inriktning för dig som vill bredda dig en bit utanför det naturvetenskapliga området. Inriktningen innehåller kurserna geografi 1, samhällskunskap 1, biologi 2 och naturvetenskaplig specialisering naturgeografi.

Skolverkets informationsfilm

Programblad

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

I ett nytt och modernt kök på Härnösand gymnasium håller vi på Restaurang och livsmedelsprogrammet till.
Vi driver vår egen restaurang, Restaurang Castor, som är öppen för allmänheten.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är en yrkesutbildning som, om du vill, är högskoleförberedande. Alltså kan du studera vidare på högskola om du läser högskolepaketet. Du får minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande, där du knyter värdefulla branschkontakter.

Hos oss får du arbeta i nya specialbyggda, välutrustade lokaler med metodkök, restaurangkök, styckeri, bageri och i restaurangens matsal med bar.

Restaurangbranschen är full av möjligheter. Efter utbildningen kan du arbeta på olika typer av restauranger, över hela världen. Behovet av arbetskraft är stort, så du kan få jobb direkt efter studenten.

Inriktningar

Inriktning Kök och Servering
Leder till arbetsmöjligheter i restaurangbranschen i privat eller offentlig verksamhet. Om du väljer att arbeta som kock eller kallskänka planerar du menyer och lagar mat samt ansvarar för beställningar av både råvaror och utrustning. Arbete i servering innebär att du är restaurangens ansikte utåt eftersom du har direkt kontakt med kunden.

Skolverkets informationsfilm

Programblad

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet är ett högskoleförberedande program i gymnasieskolan.

Demokrati, jämställdhet, etik, miljö och media är exempel på områden som vi arbetar med.

Om du är nyfiken och intresserad av din omvärld är det här ett program för dig. Här får du studera vårt samhälle både lokalt och globalt och hur vi människor påverkas av allt omkring oss.

Samhällsvetenskapsprogrammet

Inriktningar

Inriktning samhällsvetenskap
Här får du fördjupade kunskaper om samhällsstrukturer och om människors livsvillkor utifrån individ-, grupp- och samhällsperspektiv.

Inriktning medier, information och kommunikation
Här fördjupar du dig i mediernas roll i samhället. Du får undersöka hur medier påverkar åsikts- och opinionsbildning och hur de formar vår omvärldsuppfattning. Du får arbeta praktiskt med olika medieformer.

Skolverkets informationsfilm

Programblad

Sjöfartsprogrammet

På Sjöfartsutbildningen varvas teori och praktiska moment med arbetsplatsförlagt lärande som ger dig nyttiga erfarenheter inför arbetslivet.

Utbildningen förbereder för studier vid sjöfartshögskolorna i Kalmar eller Göteborg, där du kan läsa till sjökapten eller sjöingenjör.

Sjöfartsprogrammet

Du får lära dig navigation, fartygsmaskineri, allmän fartygsteknik, brandskydd och sjömanskap bland mycket annat anknutet till sjöfart. En stor del av utbildningen sker ombord vårt eget skolfartyg M/S Topaz, i den vackraste av skärgårdar -Höga Kusten!

Inriktningar

Däck
Om du väljer inriktning mot Däck så kommer du att jobba på bryggan (styrhytt) som utkik, med surrning och övervakning av last, förtöjningar och löpande fartygsunderhåll. Man arbetar antingen dagtid eller så går man vakt

Maskin
Om du väljer inriktning Maskin så kommer du huvudsakligen att arbeta i fartygets maskinrum, med övervakning, service och underhåll, felsökning med mera. I maskin arbetar man oftast dagtid, men det förekommer att man går vakt även här.

Mer information

Viktig information från Skolhälsovården Läkarintyg och hälsokrav.
För att arbeta till sjöss behövs ett läkarintyg för sjöfolk. Läkarintyget görs i år 1och görs fortlöpande i år 2 och 3, det är ett krav Transportstyrelsen ställer (TSFS 2011:117 kap.4). För att få läkarintyget krävs god hälsa och fysik, ingen diabetes, och syn och hörselkrav enligt nedan. Läkarundersökning görs höstterminen i år 1 och är fortlöpande.

Kontrollera alltid syn, färgseende och hörsel enligt normerna nedan hos nuvarande skolsköterska eller läkare före utbildningens start, eller om möjligt innan du söker till utbildningen.

Synkrav
Däckstjänstgöring: Minst 0,7 på ena ögat och minst 0,5 på andra ögat med eller utan korrektionsglas. Den binokulära synskärpan ska uppgå till minst 0,2 utan korrektionsglas. För första gångsintyg för en sjöman som ej fyllt 20 år krävs minst 0,8 binokulärt. Normalt synfält krävs Färgseende: Godkänt enligt CiE standard ( ishihara ) för både däck och maskin.

Maskintjänstgöring: Den binokulära synskärpan ska uppgå till minst 0,5 med eller utan korrektionsglas. Färgseende enligt CIE standard 1, 2 eller 3, alternativt annan likvärdig metod

Hörselkrav
Vid förstagångsintyg ska hörseln undersökas med tonaudiometri (hörselmätning) och får på frekvenserna 500, 1000 0 2000 medelvärdet ej överstiga 25db. På frekvenserna 3000, 4000 o 6000 får medelvärdet av en hörselnedsättning ej överstiga 30 db

Däckstjänstgöring: Vid prövning av varje öra ska sjömannen väl uppfatta normal konversation på 4 meters avstånd och normal viskstämma på 1 meters avstånd.

Maskintjänstgöring: Vid prövning av varje öra ska sjömannen väl uppfatta normal konversation på 2 meters avstånd och normal viskstämma på 1 meters avstånd

Programblad

Spetsutbildning i biomedicin

Härnösands gymnasium har av skolverket fått tillstånd att bedriva riksrekryterande spetsutbildning i biomedicin. Spetskompetensutbildning är för dig som är intresserad av ett visst ämnesområde och söker utmaningar.

Spetsutbildning

Spetskompetensutbildningen innebär att man som elev får fördjupa sig inom ett ämnesområde man är intresserad av. Undervisningen kommer att ske i ett högre tempo för att göra det möjligt att läsa universitetskurser redan under gymnasietiden.

Inriktningar

Naturvetenskap
Inriktning naturvetenskap ger dig en bred naturvetenskaplig utbildning och öppnar vägen till de flesta utbildningar på universitet och högskolor. Inriktningen innehåller kurserna fysik 2, biologi 2, kemi 2 och matematik 4.

Programblad

Teknikprogrammet

Välkomna till Teknikprogrammet!

Teknikprogrammet i Härnösand är en del av Teknikcollege Södra Norrland. Teknikcollege är ett samarbete mellan skola och näringsliv. Hos oss har vi också en profilering mot energi och miljö med fokus på förnyelsebar energi.

Hållbarhet och entreprenörskap genomsyrar hela din utbildning. Efter avslutade studier hos oss har du möjlighet att läsa vidare eller gå vidare direkt ut i arbetslivet.

Teknikprogrammet

Inriktningar

Teknikprogrammet i Härnösand erbjuder följande inriktningar:

 • Design och produktutveckling
 • Informations- och medieteknik

Hos oss har vi också en profilering mot energi och miljö med fokus på förnyelsebar energi. Hållbarhet och entreprenörskap genomsyrar hela din utbildning.

Skolverkets informationsfilm

Programblad

VVS- och fastighetsprogrammet

Vill du jobba i en spännande bransch med stor efterfrågan på utbildad personal?

Väljer du VVS montör eller Kylteknik får du vara med i spännande processer där installationer och service är vanliga inslag.
Du får bland annat lära dig att installera och utföra service på ett modernt värmesystem eller kylsystem.

vvs- och fastighetsprogrammet

På VVS- och Fastighetsprogrammet varvas teori, laborationer och praktiska moment med en lång arbetsplatsförlagd utbildning som ger dig nyttiga erfarenheter inför arbetslivet.

Inriktningar

VVS-montör
En VVS-montör arbetar med att montera rör och system som gör att vi får bra inomhusmiljö och kan duscha och tvätta. Det är inte bara i bostäder en VVS-montör arbetar utan även i sjukhus, affärshus, kontor och andra byggnader.

Förutom att montera rör installerar en VVS-montör olje- och elpannor, solvärmare, varmvattenberedare, element och det som ingår i ett badrum såsom toalettstol, badkar och handfat. VVS-montören arbetar även med kylanläggningar.

Oavsett var arbetsuppgifterna utförs måste en VVS-montör arbeta både med hjärna och händer. Yrket är ett traditionellt hantverk som förnyats med ny teknik, t.ex. används ofta datorer i värme- och kylanläggningar.

Förutom att kunna behärska den nya tekniken måste en VVS-montör kunna läsa ritningar och tänka kreativt för att hitta de bästa lösningarna och givetvis vara händig nog att utföra dem.

Här kan du hitta mer information angående yrket som VVS-montörlänk till annan webbplats

Kylmontör
Som VVS / Kylmontör kan du arbeta med service, med ombyggnader och på nybyggen. Om du jobbar med service har du en servicebil med de verktyg och delar som du behöver för att utföra jobbet. En VVS / Kylmontör som jobbar med service är oftast ensam på arbetsplatsen, till skillnad från de VVS / Kylmontörer som jobbar på ett bygge. De är med från början och bygger från grunden och får oftast samsas med flera andra arbetsuppgifter som t.ex. snickare och målare.

I dag finns det flera olika typer av material som används inom VVS / Kyl. Det kan vara allt från järnrör till kopparrör och plaströr. Därför måste du kunna arbeta med alla typer av material som kan förekomma. På vissa arbetsplatser krävs det att en VVS / Kylmontör kan svetsa så det får du lära dig under din utbildning.

Prov för certifikat klass 2 erbjuds inom utbildningen för kylmontörer.

Här kan du hitta mer information angående yrket som Kylmontörlänk till annan webbplats

Fastighetstekniker
Fastighetstekniker är ett brett yrke där du får arbeta med fastighetsunderhåll, styrning och service.

Det är ett fritt och självständigt arbete där service är ett nyckelord.

Här kan du hitta information angående yrket som Fastighetsteknikerlänk till annan webbplats

 

Skolverkets informationsfilm

Programblad