Våra ämnen

En tjej som sjunger och spelar elbas.

Här presenteras ämnen som Härnösands Musik & Kulturskola erbjuder.

Bild

På bilden arbetar vi med flera olika tekniker i block. Här får du uttrycka dig med färg och form. Fördjupningsarbete med utvalda konstnärer. Ibland använder vi vår fina Domkyrkopark för utomhuslekar.

En målning av en gepard.

Drama

I drama får du göra övningar och lekar där du tränar på att våga uttrycka dig med kropp och röst. Du får prova på att göra teater – allt från att improvisera och hitta på egna manus till att använda färdiga berättelser.

En vit teatermask.

Drill och dans

Du får lära dig tekniken att drilla med drillstav, vi tränar också rytmkänsla och gör olika danskombinationer med staven. Under läsåret uppträder vi vid några tillfällen tillsammans med någon av Musik & Kulturskolans blåsorkestrar.
Du kan börja när du går i årskurs 3.

En tjej som dansar.

Gitarr och bas

Gitarr

Gitarr är ett populärt och användbart instrument. Här får du lära dig att spela
ackord och melodier i olika stilar såsom visa, pop och klassiskt. Undervisningen sker på akustisk gitarr, enskilt eller i grupp. Lämplig ålder från klass 3.

En tjej som spelar gitarr.

Elgitarr

Skulle du vilja spela rock/popriffen till dina favoritlåtar eller kanske är du intresserad av jazz? Om du väljer elgitarr hos oss så kommer du tillsammans med din lärare lägga en stadig gehörsbaserad och senare teoribaserad grund med klassiska låtar på elgitarr inom rock/pop- eller jazzgenren helt efter din önskan.

Elbas

Basisten är kärnan i varje band och är tillsammans med trummisen
den som får musiken att svänga så folk vill dansa, eller kanske till och med headbanga? Välj elbas hos oss och du får lära dig spela dina favorit rock/pop låtar med hjälp av din lärare.

Blåsinstrument

Flöjt

Man kan spela två sorters flöjt på Musik & Kulturskolan, blockflöjt och tvärflöjt. Det finns många superbra flöjtister. Kanske blir du en av dem?

En tvärflöjt

Blockflöjt

Blockflöjten är av trä eller plast, och det finns flera olika storlekar. Sopranblockflöjt heter den man brukar lära sig spela först. Man håller en blockflöjt framför sig och blåser rakt in i munstycket. Det går väldigt lätt att få ton! Lite lurigare är det att täcka hålen med fingrarna – en blockflöjt har inga klaffar.

Tvärflöjt

Tvärflöjten är gjord av silvrig metall. Man håller flöjten på tvären och får ton i den genom att blåsa mot kanten på munstycket. Man trycker på klaffar med fingrarna för att få olika toner.

Saxofon och klarinett tillhör träblåsfamiljen

Här får du lära dig melodispel, orkesterspel, noter, improvisation och ha kul tillsammans.

En saxofon.

Saxofon och klarinett kan du höra ofta inom jazz, blues, klassisk musik, folkmusik, världsmusik och även inom pop och rock. Saxofonen finns i olika storlekar. De vanligaste är: Baryton, Tenor, Alt och Sopran. På Musik & Kulturskolan börjar vi med Altsaxofon.

Klarinetten finns också i olika storlekar. På Musik & Kulturskolan börjar vi på Bessklarinett.

Brass

I ämnet brass väljer man om man vill spela: trumpet, valthorn, bariton/tuba eller trombon.

När du väljer brassinstrument får du tillsammans med din lärare möjlighet att prova vilket brassinstrument som passar dig bäst. Här får du lära dig melodispel, orkesterspel, noter och ha kul tillsammans.

Stråkinstrument

Stråkinstrumentfamiljen består av fyra instrument:

Fiolen som är minst och har den ljusaste klangen.

Altfiolen som är lite större än fiolen och har en litet mörkare klang.

En fiol i sin låda.

Cellon som kan klinga med både djupa bastoner och ljusa toner.
Kontrabasen som klingar med djupa bastoner.

Stråkorkestrar

Kulturskolan har tre stråkorkestrar med olika nivåer så det ska passa elever i alla åldrar.

Sång

”Sång är det musikaliska uttryck som skapas när någon använder sin röst för att åstadkomma musik”.

På sånglektionerna får du möjlighet att utveckla din sångröst och lära dig mer om sångteknik.

Mikrofoner på stativ.

Du får träna dig på att uttrycka dig genom sången och prova på olika musikstilar. Vi sjunger både på gehör och utifrån en notbild. Naturligtvis kan du själv vara med och påverka innehållet i dina lektioner.

Sång i grupp

På låg- och mellanstadiet bedrivs sångundervisningen i grupp. För att en grupp ska starta behövs det vara minst 4-5 anmälda i ungefär samma ålder. Undervisningen sker för det mesta efter skoltid i Musik & Kulturskolans lokaler.

Solosång

Från och med årskurs 7 finns det möjlighet att få undervisning i solosång. På högstadiet bedrivs undervisningen vanligtvis på elevens skola under skoldagen och för gymnasieelever efter skoltid i Musik & Kulturskolans lokaler.

Kör

Vokalensemblen är en mikrofonbaserad minikör för tjejer fr.o.m. åk 8 och uppåt. Repertoaren består mest av poplåtar i två-eller trestämmiga arrangemang, men vi har också ett mer traditionellt julprogram på vår repertoar. Vi gör några uppträdanden varje termin och samarbetar gärna med andra ensembler på
Musik & Kulturskolan. Vartannat eller vart tredje år gör vi en resa tillsammans.

Piano

Du får som pianoelev enskilda lektioner, eller lektion tillsammans med en spelkompis. Lektionerna ges dagtid på din skola eller på Musik & Kulturskolan efter skoltid.

Två händer på ett piano.

Du får möjlighet att lära dig spela efter noter, spela på gehör och att spela efter ackordanalys. Du kan spela solistiskt, kompa andra instrument, spela fyrhändigt eller spela i ett band. Lämplig ålder från klass tre.

Suzukimetoden

I Suzukimetoden kan du börja spela när du är 4-5 år gammal. Metoden kallas också modersmålsmetoden. Den grundar sig på att man lär sig spela ett instrument genom att härma och lyssna på samma sätt som man lär sig tala sitt modersmål.

Huvudet på en cello.

Rock-, popgrupp

Om du vill komplettera din individuella undervisning och känna den grymma känslan av att spela i ett band så är rock- och popgruppen rätt för dig.

En rockkonsert.

Du kommer hamna tillsammans med andra av din ålder i någon av tre grupper. 

Grupperna kommer vara uppdelade för 6-7:or, 8-9:or samt 1-3:or på gymnasiet och alla grupper är lärarledda.

I 6-7:an bandet fokuserar vi på att spela enklare rocklåtar för att sätta grunden för samspel i band. I detta band utgår vi ifrån att alla är nybörjare inom gruppspel.
I 8-9:an bandet ligger fokus på att spela mer avancerade låtar där medlemmarna har stor del i vilka låtar som spelas.

Gymnasiebandet är för dem som vill ha mer ensembletid utanför skoltid där de kan pressa sina gränser och utvecklas till högre nivåer av färdigheter inom ensemblespel samt på sitt instrument.

Tillfälliga kurser

Musikproduktion

Här arbetar vi med grunderna för att skapa musik med hjälp av digitala verktyg.

Vi startar torsdag v.37 med löpande intag.

Vi håller till i Musik & Kulturskolans lokaler på Brunnshusgatan 18 från kl.17.00-18.00. Kursen är från 10 år och uppåt.

Anmälan sker till: musik.kulturskola@harnosand.se

Minst antal deltagare för start, 5 stycken.

Välkomna!
Jeff & Anders, lärare på
Musik & Kulturskolan

En gitarr

Låtskrivning

Vill du skriva musik och sångtexter? Kursen vänder sig till dig som går i högstadiet eller gymnasiet, sjunger eller spelar ett instrument. Från och med torsdagen den 3/10 samlas vi varje torsdag kl 17-18 i Musik & Kulturskolans lokaler på Brunnshusgatan 18 och provar på olika sätt att skriva låtar. Vi jobbar både självständigt och i grupp. Kursen pågår fram till jul.

Det finns 10 platser, den som anmäler sig tidigt har bäst chans att komma med.

Anmälan senast den 26/9 via anmälningsformuläret på vår hemsida.

Fyll i ”låtskriving” i fältet för ”första handsval”.