Solbacka upplevelserum

Sinnesrum - Upplevelserum

Vår grundidé är att erbjuda barn i behov av särskilt stöd för stimulering av sinnen enligt Snoezelenmetoden. Detta i en anpassad miljö, och med ett speciellt förhållningssätt.

I vårt vita rum kan man stressa av i en skön vattensäng, njuta av lugn musik och uppleva olika ljuseffekter. I Trollhamn som är vårt naturrum händer spännande saker.  Vatten porlar i dammen och jollen ligger vid bryggan. Vill man bara ta det lugnt och njuta går det bra i bollhavet till skön musik.

Vad är Snoezelenmetoden?

Ordet Snoezelen är sammansatt av två holländska ord; snuffelen ("lukta") och doezelen ("dåsa"). Innebörden i dessa två ord beskriver vad aktiviteten innehåller:

  • Att använda ett eller flera sinnen aktivt för att få information från omvärlden.
  • Att vila eller gå ner i varv.

Grundidén innebär att man erbjuder den funktionsnedsatte sinnesstimulering i en miljö kopplat till ett speciellt förhållningssätt. Det innebär att det följer med en person från vardagen för att hjälpa till och skapa en trygg atmosfär.

Medföljaren hjälper till att uppmuntra den funktionshindrade att ta initiativ, välja, utveckla lek, stimulera glädje och njutning. Denne måste även vara uppmärksam på de signaler som personen skickar ut och därmed vara lyhörd för det samspel som uppstår.

Tidsbokning och studiebesök

Ann Ramström  Sörgårdens förskola
Telefon: 0611-34 87 59 Mobil: 070-688 94 49

Besöksadress: Sörgårdens förskola Hospitalsgatan 8 C 871 30 Härnösand


Fyren lyser över landskapet.
Bildern visar ett hörn som är byggt som en skog. I björkarna finns både fåglar och en ekorre på marken sitter två kaniner i det gröna gräset.

Kaninerna är i gräset och i trädet sitter ekorren.

Väggarna är klädda i vitt tyg, en discokula och CD-skivor ger solkatter runt i rummet. På vattensängen är det kuddar, vita fällar och en isbjörn.

Vita rummet har många olika ljuskällor

I ena hörnet av sängen hänger ljusslingorna ner och lyser upp dockan som sitter lutandes mot kuddarna.