Vägglöss

Vägglusen sprids lätt och är besvärliga att bekämpa, vilket leder till en snabb ökning av antalet vägglusangrepp.

Vägglöss är vanligt förekommande i hela världen och den ökade spridningen beror till stor del på våra resvanor och second hand-handlande då löss eller deras ägg följer med hem i resväskor, handbagage, kläder eller möbler. De kan t.ex. finnas i bostäder, på hotell, i sovkupéer på tåg och på flyg men även i begagnade textilier, möbler och resväskor. Därför bör man vara försiktig med andrahandsköp och på resan.

Vägglusens etablering beror inte på smuts, men de trivs bättre där det t.ex. finns kläder eller madrasser direkt på golvet eftersom det innebär fler gömställen.  Tänk på att en stökig bostad även gör det svårare att sanera

Hur vet jag om jag drabbats?

En vuxen vägglus är ca 5 mm lång, rundat oval, platt och brun-grå-svart. Vägglöss kryper och håller sig i närheten av oss människor eftersom vi är värddjur. De gömmer sig ofta i springor i och runt sängen, bakom golvlister, tavlor, gardiner och speglar under dagen men kommer fram på natten då de attraheras av vår kroppsvärme och koldioxiden i vår utandningsluft.

Det finns lite olika kännetecken på ifall du har vägglöss hemma. Svart spillning, blodfläckar på lakanet, torkade skalbitar är några indikatorer. Större kolonier av löss ger en lite mjölig doft. Om du ser en lev­ande lus är det ingen tvekan. Får du bett nattetid ska du vara uppmärksam. Lusen äter ungefär vart tredje dygn, har du många löss kan du i princip bli biten varje natt.

Misstänker du att du har fått vägglöss? Tveka inte att kontakta din fastighetsägare om du bor i ett flerbostadshus eller ditt försäkringsbolag som du bor i villa för hjälp med sanering, desto fortare desto bättre.

Om du drabbats är det viktigt att undvika resor med övernattning på hotell eller hos vänner samt att inte sälja möbler eller liknande tills problemet är över. Eftersom vägglöss även kan förflytta sig genom håligheter i väggar och golv är det viktigt att du som bor i flerfamiljshus visar hänsyn mot dina grannarna och vidtar åtgärder snarast. Detta gör du enklast genom att kontakta din fastighetsägare som hjälper dig.