Fristad- tryggt boende på äldre dagar

Fristad- Vårsta diakonigård

Vårsta Diakonigård har byggt ett trygghetsboende med 20 lägenheter. Boendet för äldre har fokus på gemenskap och aktiviteter i en rogivande och hälsofrämjande miljö. I januari 2016 var det inflyttning.

Huset Fristad byggdes 1937 som Västernorrlands första privata vårdhem och mycket av den gamla känslan har bevarats när huset förvandlades till trygghetsboende. Det finns 20 toppmoderna lägenheter, varav två vindsvåningar. Samtliga har balkong, de flesta med fin utsikt över Södra sundet.

Vårsta Diakonigård är en helt fristående, idéburen och icke vinstutdelande stiftelse och tanken med hela projektet är att ge äldre personer en möjlighet till ett friskt åldrande. För att få bo i någon av de 20 lägenheterna ska minst en i hushållet ha fyllt 70 år.

Förutom lägenheterna finns ett gemensamt utrymme med kök och piano. Det finns även en värd/värdinna som samordnar aktiviteter. Tillsammans med den övriga miljön på Vårsta, med bland annat lunchrestaurang och en stor, fin trädgård, skapar det en trygg och harmonisk livsmiljö för de boende.

 

Faktaruta Fristad
     Ninni Smedberg

Ninni Smedberg