Säker mat hemma

Ett bord med mat på och människor som tar för sig.

Hantering

Här följer några tips som du kan följa för att minska risken för matförgiftningar hemma:

  • Tvätta alltid händerna innan du börjar laga mat, mellan hantering av olika råvaror och efter toalettbesök.
  • Använd hela och rena skärbrädor och redskap. Diska alltid skärbrädan, knivar och andra redskap  noga med hett vatten efter varje användning och särskilt mellan hantering av olika råvaror
  • Använd olika skärbrädor till olika råvaror, som rå kyckling och sallad.
  • Förvara inte råvaror och lagad mat nära varandra i kylskåpet och förvara allt väl övertäckt.
  • Skölj grönsaker och frukt noga.
  • Håll rent på bänken. Byt disktrasa ofta och använd den bara på köksbänken och spisen, aldrig på skärbrädor eller på golvet. Använd helst hushållspapper för att torka bänken när du hanterat rått kött, kyckling eller fisk.
  • Snabbt in med varor i kylskåpet. 4 grader är en bra temperatur, skaffa en termometer.
  • Tina mat i kylskåp, kallvattenbad eller i mikrovågsugn, aldrig i rumstemperatur.
  • Värm maten ordentligt till minst 70 grader, tänk på att mikrovågsugn kan ge ojämn upphettning.
  • Genomstek alltid fågel, fläskkött och köttfärs, smaka inte på rå köttfärs. Använd en termometer om det går. 
  • Ska maten hållas varm, gör det vid lägst 60 grader.
  • Om du får mat över som ska sparas, kyl ned den så snabbt som möjligt, gärna i kallvattenbad. Ställ aldrig in varm mat i kylskåpet.
  • Laga inte mat åt andra om du är sjuk eller om du har sår på händerna.
  • Inga husdjur på diskbänk eller köksbord. Använd särskilda matskålar till djuren.

Allergi och överkänslighet mot mat

De livsmedel som oftast ger allergiska reaktioner är mjölk, ägg, fisk, skaldjur, baljväxter som jordnötter och soja, nötter och fröer av olika slag samt spannmål. Du kan läsa mer på Livsmedelsverketslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster hemsida.