Publicerad

Högt tryck på bygglov

på en riting av ett hus står en modell av ett hus, en blyertspenna och en tumstock

Just nu är det många som söker bygglov och för att klara trycket minskar bygglovsavdelningen på telefontiderna. Svarstiden på e-post kommer också att vara längre under en tid framöver.

Varje vår kommer en topp av ansökningar om bygglov när många privatpersoner planerar sommarens byggen. I år kom den toppen tidigare än vanligt och i kombination med att bygglovsavdelningen tillfälligt har en vakans är trycket hårt.

− I det läget väljer vi att prioritera att jobba med de ärenden vi redan har för att hålla flödet igång, säger plan- och byggchefen Malin Sjöstrand.

Den förändring som sker är att det blir telefontid endast två dagar i veckan i stället för fem. Telefontiden är onsdagar och fredagar klockan 10-12. Dessutom får den som skickar frågor via e-post räkna med längre svarstider.

− Ett tips är att söka informationen på annat sätt. Vi håller på att göra ett enkelt bildspel som ger svar på de vanligaste frågorna och det kommer snart att finnas på vår hemsida. På hemsidan finns också information som ger svar på det mesta man kan undra över, säger Malin Sjöstrand.

Den som söker bygglov har i allmänhet rätt att få ett beslut inom tio veckor från det att en komplett ansökan har lämnats in.

− Det är bland annat därför vi väljer att göra så här. Vi kommer att jobba stenhårt för att hålla den tiden så långt det bara går, men med stor sannolikhet kommer vi inte att klara det i varje enskilt fall, säger Malin Sjöstrand.

− Det är olyckligt att det behöver bli så här, men jag hoppas på förståelse och tålamod hos alla byggsugna.

Du hittar all information om bygglov och inom kort också ett bildspel som ger svar på de enklaste frågorna på harnosand.se/bygglov