Kostenheten och Navet

Välkommen till Kostenheten, produktionsköket Navet och kommunens förskole- och skolkök i Härnösands kommun.

Navet lagar och levererar 6000 portioner kyld och varm mat per dag till mottagningskök inom förskola och skola, till kommunens särskilda boenden och matlådor till hemmaboende.

Vi tar gärna emot synpunkter. För oss är det viktigt att våra matgäster har inflytande över och känner delaktighet i den måltid som serveras.

Kostenheten följer Livsmedelsverkets rekommendationer för de måltider som serveras.

Du kan läsa mer på Livsmedelsverkets hemsida.länk till annan webbplats

Bild på Wendela Hellmans Instagram konto

Vi på Murbergsskolan jobbar med att hålla god kontakt med eleverna angående maten och får då ibland en top tio lista av dem.

Vi tar gärna emot studiebesök på Navet, kontakta oss om du är intresserad.

Matsedlar och specialkost

Ansökan om specialkost

Om ditt barn har födoämnesallergi, överkänslighet eller av annan orsak är i behov av särskild kost, måste skolan veta detta för att kunna anpassa skollunchen.

Ansökan lämnas till skolsköterskan. Sker förändringar av barnets kostbehov, måste skolsköterskan informeras och ny ansökan göras snarast.

Blankett för ansökan om specialkost

Skolmatsedel

Skolmatsedeln finns både på hemsidan Din skolmat och som kostnadsfri app. Sök på ”skolmaten” i App Store eller Play Butik.

Till skolmatsedelnlänk till annan webbplats

Lunchbiljett

Vårdnadshavare har möjlighet att äta lunch tillsammans med barnen en gång per termin.

Här kan du ladda ner en lunchbiljettPDF (pdf, 91.6 kB)

Matsedel för äldreboenden

Måltiden är viktig, inte bara för att tillgodose våra behov av energi och näringsämnen, utan också för vår livskvalitet. Vi tycker det är viktigt att all mat både smakar bra och ser god och aptitlig ut.

Matsedel för matdistribution

Hos biståndshandläggaren kan du ansöka om matdistribution. Maten får du via hemtjänstens personal eller via distributör som kommunen utser.

Mål

Målen för 2019-2023 är att kommunen ska handla 40% ekologiskt, 100% svenskt kött, 70% svenska livsmedel, alla bananer, kaffe, te och kakao ska vara fairtrade.

Under 2018 så handlade kommunen 29,6% ekologiskt, 97,8% svenskt kött, 66% svenska livsmedel, 2,5% fairtrade.

Vi har sänkt våra Co2 ekvivalenter från 2,32 Co2 ekvivalenter per kilo livsmedel 2017 till 2,28 ekvivalenter per kilo livsmedel 2018.

Kostenheten jobbar löpande med miljöfrågor och menar att maten inte bara ska vara god och ha hög kvalitet, den ska också belasta miljön och klimatet så lite som möjligt. Varje dag erbjuds tre maträtter att välja mellan och det är alltid ett vegetariskt alternativ.

Vi väljer grönsaker och frukt som hör till säsongen
Var sak har sin tid, så även grönsaker och frukt. Därför har vi nu infört säsongsbetonade salladsbufféer och fruktskålar.

Vi väljer livsmedel med omsorg
För att minska risken för utfiskning strävar vi mot att köpa fisk från hållbara bestånd, MSC märkt fisk. Den största mängden kött (97,22%) och kyckling (92,4%) vi köper är svenskt. 67,25% av Kostenhetens totala inköp av livsmedel är svenska. Det vi handlar som är närproducerat är mejeriprodukter från Norrmejerier, frukt och grön från Västernorrlandsgården och Grönsakshuset, kött från Nyhléns och bröd från Polarbröd.

Vi använder mera grönsaker och mindre kött
Förändrade proportioner när vi lagar maten minskar klimatpåverkan rejält. Vi använder mindre kött, fisk och kompletterar med mera grönsaker, bönor och baljväxter. Det ger oss ändå tillräckligt med proteiner.

Vi lagar mat från grunden och provar nya recept
Vi lagar det mesta av maten från grunden. Det blir billigare och vi slipper dessutom många tillsatser och kan sätta vår egen smak på maten. Dessutom får vi mer spännande menyer. Vi arbetar också för att mer lokalt odlade varor används, eftersom vi vill undvika onödigt långa transporter vilket ger en negativ miljöpåverkan.

Vi jobbar för att minska matsvinnet
Det går åt mycket energi för att producera, transportera, lagerhålla och tillaga mat. Därför är det viktigt att alla verkligen äter upp det som man lägger på tallriken. Då kan vi anpassa mängden mat som vi lagar bättre.

Kontakt Navet och ledning

Enhetschef/Kostchef
Marie Holmberg
Telefon: 0611-34 86 78
E-post: marie.holmberg@harnosand.se
Arbetsplats: Navet
Arbetsområde: Kostansvarig i kommunen

Kostekonom
Anki Frånberg
Telefon:
0611-34 86 77
E-post: anki.franberg@harnosand.se 
Arbetsplats: Navet
Arbetsområde:

Verksamhetsansvarig
Ulrika Olsson
Telefon: 0611-34 79 54
E-post: ulrika.x.olsson@harnosand.se
Arbetsplats: Wendela Hellmanskolan
Arbetsområden: Ansvarig för skolkök och förskolekök på fastlandet

Verksamhetsansvarig
Kia Olsson
Telefon: 0611-34 86 30
E-post: kia.olsson@harnosand.se
Arbetsplats: Härnösands gymnasium
Arbetsområden: Ansvarig för skolkök och förskolekök på Härnön och Hälledal

Kontakt tillagningskök och mottagningskök

‌Lista på tillagningskök, förråd och telefonnummer

Tillagningskök/ Förråd

Telefonnummer

Produktionsköket Navet, kl 7-11

0611 - 34 86 70

Förrådet, varubeställning, kl 7-11

0611- 34 86 74

Brunneskolan

0611 - 34 87 37

Häggdånger byskola

0611 - 710 86


‌Lista på mottagningskök och telefonnummer

Mottagningskök

Telefonnummer

Brännaskolan

0611 - 34 85 69

Brännans förskola

0611 - 34 86 88

Bondsjöhöjdens skola

0611 - 34 85 72

Bondsjöhöjdens förskola

0611 - 34 85 54

Gerestaskolan

0611 - 34 88 16

Grönbackens förskola

0611 - 34 85 54

Gånsviks förskola

0611 - 34 81 90

Hedda Wisingskolan

0611 - 34 79 08

Hälledalsskolan

0611 - 34 81 82

Hälledals förskola

0611 - 34 84 32

Härnösands gymnasium

070 - 294 66 11

Murbergskolan

0611 - 34 87 71

Murbergets förskola

0611 - 34 89 73

Solenskolan

0611 - 34 87 06

Tullportens förskola

0611 - 34 88 61

Wendela Hellman skolan

0611 - 34 79 74

Ängets förskola

0611 - 34 85 43

Älandsbro skola

0611 - 34 88 74

Älandsbro förskola

0611 - 34 89 15