Fairtrade City Härnösand

Härnösands kommun är en Fairtrade City sedan 2012. Fairtrade är en oberoende produktmärkning med syfte att skapa förändring och utveckling.

Väljer du Fairtrade-märkta produkter skapar du möjligheter till en hållbar utveckling för människor i länder med utbredd fattigdom. Du bidrar till att odlare och anställda, med egen kraft, kan förbättra sina arbets- och levnadsvillkor, få mer utbildning och öka sina resurser till omtanke om sin egen miljö.

Följ Fairtrade City Härnösands arbete på sociala medier – Vi finns på Facebook @fairtradeharnosand Länk till annan webbplats..

Läs mer: Fairtrade Sverige Länk till annan webbplats.

Det börjar med dig

Säljer och eller serverar din verksamhet Fairtrade-märkta produkter eller fikar du Fairtrade på jobbet? Då kan din verksamhet bli en del av Fairtrade City Härnösand.

Är du intresserad av att delta i Fairtrade City Härnösand?
Kontakta Härnösands kommuns kontaktperson
Daniel Johannsson
Telefon: 0611-34 82 89
E-post: daniel.johannsson@harnosand.se.

Engagera din arbetsplats och dina medarbetare

Fairtrade på jobbet är för er som väljer att göra skillnad i fikarummet genom att välja Fairtrade-märkta produkter och som stolt vill berätta om det.
Läs mer om hur du kommer igång med Fairtrade på jobbet Länk till annan webbplats.

Dina val gör skillnad!

Visste du att dina val gör skillnad när du handlar? Det börjar med Fairtrade för att skapa en hållbar produktion och konsumtion. Nedan listar vi urval exempel på hur du kan vara med och göra skillnad.

Mer om miljö- och hållbarhetsmärkningar

Fairtrade är en oberoende produktmärkning med syfte att skapa förändring och en hållbar utveckling.

Det finns flera märkningar för att hjälpa dig som konsument att göra medvetna val av varor eller tjänster som producerats på ett sätt som tar hänsyn till miljön och en hållbar utveckling. Här kan du läsa mer om miljö- och hållbarhetsmärkningar Länk till annan webbplats. (Konsumentverket).

Schysst fika i Härnösand

För att vara diplomerad som Fairtrade City krävs det en löpande förbättring i arbetet för en rättvis handel.

Målet för Härnösands kommuns verksamheter är

  • att kaffe, kakao, te och bananer uteslutande är Fairtrade-märkta senast år 2019.
  • att samtliga av Härnösands kommuns kaffeautomater senast år 2019 ska servera Fairtrade-märkt kaffe och choklad.

I den mån det är möjligt ska varorna även vara ekologiska.

Fairtrade och de globala målen för hållbar utveckling

Samtliga av de 17 globala målen [1] är på ett eller annat sätt relevanta för de Fairtrade-certifierade producenterna. Men vissa mål är mer relevanta än andra, framförallt de mål som direkt berör internationell handel och export. Fairtrade kopplar därför specifikt an följande globala mål [2].

[1] Läs mer om de 17 globala målen för hållbar utveckling (Agenda 2030) som ska förändra världen till år 2030, antagna år 2015 med 177 länder bakom sig. Länk till annan webbplats.

[2] Agenda 2030 – Fairtrade och de globala hållbarhetsmålen (Fairtrade Sverige 2016). Länk till annan webbplats.

Vi är med i Styrgruppen

Vi är med i Styrgruppen

Härnösands kommun Länk till annan webbplats.

HÄR - Handel och möten Länk till annan webbplats.

Restaurang och Café Nya Varvet

Technichus Länk till annan webbplats.

Västernorrlands Museum Länk till annan webbplats.

Ådalens Afrikagrupp

Styrgruppen

  • arbetar för att Härnösands kommun ökar den offentliga etiska konsumtionen och för att öka kunskapen hos kommunanställda och medborgarna att vi är en Fairtrade City och vad det innebär.
  • ska uppmuntra näringslivet (arbetsplatser, butiker, caféer, restauranger och hotell) i Härnösand till engagemang och ökat utbud av Fairtrade-märkta produkter.
  • sammanträder minst fyra gånger årligen och redovisar verksamheten till Fairtrade Sverige vid förnyelseansökan i slutet av februari varje år.
  • ska årligen genomföra minst fyra informationsaktiviteter varav minst en av aktiviteterna ska rikta sig till allmänheten.