Stolpe in för Stad och Land

En elbil på laddning.

Vi bygger ut infrastrukturen för laddbara bilar på 24 nya platser runt om i hela kommunen. Totalt skapas 60 nya laddplatser i Härnösand.

Satsningen, att bygga ut infrastrukturen för elbilar är en del i Härnösands kommun med bolags klimatlöfte. Ett löfte som bland annat säger att vi ska verka för en mer energieffektiv fordonspark och främja användning av drivmedel med låg klimatpåverkan.

Projekt Stolpe in för Stad och Land skapar förutsättningar för att öka användningen av förnybar energi samtidigt som energiförbrukningen minskar.

Elbilar är mer effektiva än bensin- och dieselbilar. För varje kilometer en elbil ersätter en bensin- eller dieselbil minskar utsläppen av växthusgaser. Luften blir bättre och vi får en tystare omgivning.

Vad händer nu?

Nu börjar vi ta betalt när du ska ladda din elbil i Härnösand

Under bygg- och projekttiden har det varit gratis att ladda el men från och med den 17 december 2018 kostar det 4 kr per kWh på dessa platser och på de laddplatser som fanns innan projektet startade.

Du betalar laddningen enkelt med hjälp av appen Easy Park. I appen registrerar du det betalkort du vill använda för att betala. Appen finns att ladda hem i App Store och Google Play.

Läs mer: Information om appen Easy Park, hur du använder den och betalar för din laddninglänk till annan webbplats

Laddplatserna - var finns de?

De nya laddstolparna är så kallade destinationsladdare med en maxeffekt på 22kW. Laddplatserna har ingen fast kabel utan man har med sin egen när bilen ska laddas. Uttagen är av modell kallad Typ 2, vilket är standard inom EU.

Du hittar laddplatserna via karttjänsten www.uppladdning.nulänk till annan webbplats

Projektet - vilka är med och finansierar?

Härnösand Energi & Miljö (HEMAB) har på uppdrag av Härnösands kommun ansvar för att etablera laddplatserna.

Projektet som gjort etableringen möjlig heter Stolpe in för Stad och Land och finansieras med stöd av den Europeiska regionala utvecklingsfonden.

Medfinansiärer i projektet är Härnösands kommun, Härnösandshus/Kommunfastigheter, HEMAB, Hemfosa och Västernorrlands Museum. Projektet har samarbetat med servicepunkter i Härnösand och Biofuel Regions projekt SISL Övre Norrland.

Frågor och svar om laddplatser hittar du på HEMABs hemsida.

Läs mer: Laddplatser för elbilar på www.hemab.selänk till annan webbplats