Publicerad

Härnösands kommun anställer ny skolchef och ny socialchef

Mats Collin blir ny socialchef i Härnösands kommun och Roland Bång heter den nye skolchefen. De efterträder Agneta Nordström och Birgitta Wigren som båda går i pension.

Mats Collin och Roland Bång.

Mats Collin och Roland Bång.

Mats Collin är idag socialchef i Gävle kommun, en tjänst han haft sedan 2010. Han har jobbat som förvaltningschef i olika kommuner i 16 år och har ända sedan 1983 jobbat inom området socialtjänst och omsorg. I Gävle ansvarar han för individ- och familjeomsorgen.

– I Härnösand får jag ansvaret för hela bredden av verksamheter inom socialtjänsten och det känns stimulerande. Jag upplever också att det finns ett starkt driv och en stor vilja att utvecklas och förbättras i Härnösand, både inom socialförvaltningen och i kommunen som helhet.

Mats Collin är 59 år gammal.

– Det ska bli roligt och spännande att få göra ytterligare en utvecklingsresa tillsammans med medarbetarna i Härnösand.

Roland Bång är 51 år och är sedan 2013 socialchef i Vilhelmina kommun. Han är i grunden lärare och har efter flera lärarjobb haft ett antal olika chefsbefattningar inom skolans värld, bland annat i Umeå och Örnsköldsvik. Att han nu väljer Härnösand har två orsaker.

– Dels är Härnösands sätt att jobba övergripande med strategiska framtidsfrågor väldigt lockande. Men framför allt är det själva jobbet. Jag har mitt hjärta inom skolan och Härnösand har gott rykte som skolkommun.

– De senaste åren inom socialtjänsten har varit spännande och har gett mig oerhört värdefulla insikter om barns och ungas situation. Det har blivit ännu tydligare för mig hur viktigt det är att alla ges rätt till utbildning. Det är den absolut viktigaste friskfaktorn.

Kommundirektören Sofia Pettersson är mycket nöjd med de två rekryteringarna.

– Ja, det känns riktigt roligt. Vi får två personer med gedigen erfarenhet med sig i bagaget och det kommer att vara strategiskt viktigt för Härnösands fortsatta arbete framåt. Det är också roligt att konstatera att rekryteringsgruppen och de fackliga parterna var helt överens om rekryteringarna.

Mats Collin och Roland Bång tillträder sina tjänster 1 april nästa år.