Tips för ett lyckat e-förslag

En man som sitter vid sin dator.

Ett e-förslag ska vara ett förslag på något som du vill ska förändras eller utvecklas i Härnösands kommun. Det ska vara möjligt att rösta ja eller nej till ditt förslag.

Försök vara kortfattad och konkret. Läsaren behöver orka läsa hela texten och förstå vad det är du vill ska hända. Ditt förslag har större chans att få flera röster om du tydligt beskriver vad du vill ska hända i kommunen och varför det skulle vara bra att det händer.

Tänk på att det bara kan vara ett förslag per e-förslag. Det ska vara tydligt för den som röstar vilket förslag hen röstar på. Om du har flera förslag som du vill att invånarna i kommunen ska rösta om, ska du lägga flera E-förslag – ett per förslag du vill lämna.

E-förslag, synpunkt eller felanmälan?

Innan du skickar ditt förslag: fundera på om ditt förslag kanske passar bättre som en synpunkt eller som en felanmälan? Om ditt förslag till exempel handlar om att gatubelysningen är trasig och du vill att den ska lagas, är det olämpligt att skicka in ett e-förslag. E-förslaget går vidare till utredning först efter 30 dagar, förutsatt att det har fått 50 röster. Det är lång tid att vänta på att belysningen ska lagas. Då är det bättre att du skickar in en felanmälan eller synpunkt till kommunen. Den behandlas direkt eller inom 10 arbetsdagar och behöver inte få några röster.

Här kan du lämna synpunkter och göra felanmälan