Kort om Härnösand

Maj 2021

Milly Lundstedt och Anders Rapp.

Milly Lundstedt och Anders Rapp ansvarar för Kulturtrappan.

Kultur till alla elever

Alla elever i Härnösand ska få möta och arbeta med kultur under sin skoltid. Det är målet med Kulturtrappan, kommunens modell för kultur i skolan. Och det ska vara en mix av föreställningar och workshops med professionella kulturarbetare.

Alla elever ska få minst två kulturaktiviteter per år. Till hösten blir det bland annat föreställningar med Unga Klara, Cirkus Cirkör och Riksteatern och så klart lokala aktörer som Norrdans, Nordiska Kammarorkestern och Teater Västernorrland. Därtill workshops i film, dans, konst, teater och musik.

− Eleverna ska både få uppleva professionell kultur och skapa i egna kreativa processer, säger Milly Lundstedt, kulturutvecklare på kultur-enheten, som tillsammans med musikläraren Anders Rapp på Musik- och kulturskolan ansvarar för Kulturtrappan.

Modellen bygger på ett nära samarbete med skolan, elevinflytande samt att kommunen har
budgeterat egna pengar till Kulturtrappan. Därtill får kommunen det ekonomiska stödet Skapande skola som Kulturrådet delar ut. Bidraget till Härnösand har ökat under åren och för läsåret 2021/22 är det 1 255 000 kronor.

− Vi har fått ökade bidrag just för att vi har den här blandningen av föreställningar och workshops där eleverna är medskapande.

Coronapandemin har förändrat mycket, men Kulturtrappan har kunnat genomföras nästan som vanligt. Några aktiviteter har blivit inställda eller skett digitalt, men det mesta har kunnat genomföras med hjälp av fler föreställningar och workshops och färre barn vid varje tillfälle.

− Vi kände att det var ännu viktigare än vanligt att hålla igång nu när mycket annat ställs in och vi har också fått mycket positiv respons från lärarna, säger Anders Rapp.

Kulturtrappan skapar också likvärdighet. Efter tio år i grundskolan ska alla elever, oavsett förutsättningar och uppväxtvillkor, ha fått ta del av all möjlig och omöjlig kultur och även fått möjlighet att utforska sitt eget skapande.

− Målet är att långsiktigt integrera kultur i skolan. Det stärker lärandet och bidrar till att uppfylla skolans kunskapskrav, säger Milly Lundstedt.

Klipper ett konstverk.

"Skapa med en konstnär" har varit en workshop i Kulturtrappan.

Fältgruppen.

Nu har fältgruppen startat en chatt på kommunens hemsida. Varje onsdag klockan 15-18 kan du chatta direkt med fältgruppens personal. Chatten är öppen dygnet runt, men övrig tid får du svar senast på förmiddagen nästa vardag. Det går att vara anonym på chatten genom att välja ”fortsätt som gäst”.

All information om Fältgruppen, både för ungdomar och vårdnadshavare, finns på gruppens nya sida på kommunens hemsida. Fältgruppen finns också på Facebook och Instagram där de uppdaterar om direktchatten är öppen andra tider och vilka kvällar och nätter de är ute och jobbar.

Du hittar chatten och all information om fältgruppen på
harnosand.se/faltgruppenlänk till annan webbplats

Hamdha Faiz.

6 juni är Sveriges nationaldag och så klart ska den firas, även om det inte kan ske som vanligt. I år blir det digitalt firande med sändning på kommunens hemsida från klockan 10.

Det blir bland annat ett högtidstal av 12-åriga Hamdha Faiz från Gerestaskolan, som gjorde årets Majblomman-affisch. Andra talare är kommunfullmäktiges ordförande Göran Norlander och kommundirektören Lars Liljedal. Dessutom blir det sång och flagghissning. Den traditionsenliga ceremonin där nya medborgare hälsas välkomna skjuts däremot upp till nästa år.

Se sändningen på harnosand.se/nationaldagenlänk till annan webbplats


Två kvinnor.

Sex enheter inom socialförvaltningen har infört heltid som norm. Det är ett pilotprojekt inom ett större heltidsprojekt i hela kommunorganisationen. Heltid som norm är en viktig insats för jämställdhet då det ofta är i de kvinnodominerade yrkena som deltid är vanligt.

Heltidsnormen gör också att kommunen bättre tar vara på den kompetens som finns och att färre personer behöver nyrekryteras. Kostavdelningen införde heltid som norm redan 2018.

En flicka ligger på golvet med huvudet i händerna.

Att duga eller inte duga. Så heter pjäsen om fördomar som den här bilden är tagen från. Det är teatereleverna på Härnösands gymnasium som har improviserat, skrivit och spelar pjäsen.

Du ser pjäsen på Härnösand Play, harnosand.se/playlänk till annan webbplats
En skiss över Härnösand och siffran 43.

43 invånare fler blev det i Härnösand under årets första kvartal. Folkmängden uppgår nu till 25 157.

Du hittar även Kort om som uppslag i tidningen Yippie och Tidningen Ångermanland.

E-post: kommun@harnosand.se
Växel: 0611-34 80 00
Hemsida: www.harnosand.selänk till annan webbplats
Vi finns på: facebook.com/harnosandskommunlänk till annan webbplats