Antikrundan kommer till Härnösand och Höga Kusten

Den 5 september kommer det populära TV-programmet Antikrundan till Härnösand och Länsmuseet Murberget för att spela in. Programmen ska sedan sändas under våren 2018.

TV-programmet Antikrundans expert Knut Knutsson och programledaren Anne Lundberg.

Den 5 september kommer antikexperten Knut Knutsson och programledaren Anne Lundberg till Murberget för att spela in två nya avsnitt av det populära TV-programmet Antikrundan.

– En inspelning av Antikrundan är ett folkligt och populärt evenemang och här får vi chansen att visa upp Murberget och Härnösand för miljoner TV-tittare, säger Martina Rosenberg, evenemangsutvecklare på Härnösands kommun.

Tv-teamet tänker använda museets stora utställningshall som studio, men också filma utomhus på friluftsmuseet. För att få en bättre logistik ska en tillfällig entré direkt in i utställningshallen byggas för just det här tillfället. Inspelningarna brukar locka upp till 1 500 personer.

– Vi är vana att hantera evenemang med mycket folk, så det är inga problem. Det blir ett ypperligt tillfälle att visa upp vårt fina friluftsmuseum för TV-tittarna, säger Murbergets chef Jenny Samuelsson.

Friluftsmuseet Murberget, med bland annat Murbergskyrkan, får en stor roll under inspelningen av Antikrundan i september.

Antikrundan har ett antal olika kriterier när orterna väljs ut. Bland annat ställs stora krav på inspelningsplatsen, till exempel att det finns en tillräckligt stor lokal och att den ligger i en miljö med karaktär och historia. Murberget klassar in på alla punkter.

– Vi är så glada att få komma till den historiska miljön på Murberget och spela in Antikrundan, säger Pernilla Månsson Colt, producent för programmet sedan 2008.

– Vi jobbar målinriktat för att få nya, stora arrangemang till Härnösand och Höga Kusten och här kunde vi erbjuda ett bra upplägg, säger Martina Rosenberg.

TV-teamet består av ett 50-tal personer, varav 20 antikexperter. Teamet kommer till Härnösand 4 september för att bygga upp och rigga allt som behövs och sedan sker själva inspelningen tisdag 5 september. Antikrundan besöker sammanlagt sex orter och sänder sedan två entimmesprogram från varje plats.

En man tittar på tavlan "Stilleben med bord och buteljer" av Henri Matisse.

"Stilleben med bord och buteljer" av Henri Matisse blev 2014 det högst värderade föremålet i Antikrundans historia. Tavlan hänger på Härnösands Konsthall.

Senast Härnösand var med som inspelningsplats i Antikrundan var 1995 på St Petrilogen. Men för bara tre år sedan spelade Härnösand huvudrollen i ett av programmen från Sundsvall när målningen ”Stilleben med bord och buteljer” av Henri Matisse blev det högst värderade föremålet i programmets historia. Matissetavlan ingår i den Qvistska samlingen och finns att beskåda på Härnösands Konsthall.

Frågan är vilka spännande föremål Härnösandsborna och andra tillresta har med sig den här gången?

Förutom Härnösand besöker Antikrundan även Helsingborg, Alvesta, Kumla, Norrtälje och Orsa. Programmen sänds i SVT1 med början i januari 2018. Antikrundan brukar ha runt 1,8 miljoner tittare.