Elisabeth Oxelhöjd ny kulturchef i Härnösand

Elisabeth Oxelhöjd

– Kultur har genom sitt ifrågasättande, sin kreativitet och sitt fria skapande förmågan att ge perspektiv och höja medvetenheten hos människor och därmed också samhällen, säger Elisabeth Oxelhöjd, Härnösands kommuns nya kulturchef. Foto: Anna Thors

Elisabeth Oxelhöjd blir Härnösands kommuns nya kulturchef. Hon kommer närmast från en tjänst som kultur- och fritidssamordnare i Timrå kommun. Kultur har hon jobbat med i hela sitt liv.

– Ja, det är frågor jag brinner för och har haft förmånen att få jobba med på olika sätt och i olika roller, säger Elisabeth Oxelhöjd.

Hon har bland annat jobbat på Riksteatern, Teater Västernorrland, Sundsvalls kommun och nu alltså Timrå kommun. Någon kulturutövare själv är hon dock inte.

– Nej, det är inte där min begåvning ligger. Jag är bra på att skapa förutsättningar för att kulturen ska kunna leva och utvecklas. Däremot är jag en hängiven konsument av kultur.

Härnösands kulturliv har hon rätt bra koll på, trots att hon bor i Sundsvall.

– Jag har samarbetat med flera aktörer i Härnösand och besöker också kulturarrangemang där så ofta jag hinner. Härnösand vill verkligen något med sitt kulturliv och det känns fantastiskt spännande att få bli en del av det.

Hon tillträder sin nya tjänst 1 oktober och det första hon tänker göra är att lyssna in.

– Det nyfikna lyssnandet är grunden till all dialog och utveckling.

Kulturfrågorna i Härnösand ligger sedan några år tillbaka under tillväxtavdelningen, något som Elisabeth Oxelhöjd ser som positivt.

– Det är modigt att lägga kulturfrågorna där. Det visar att Härnösand ser den stora potential och förändrande kraft som finns i kulturen och de kreativa näringarna.

Tillväxtchefen Uno Jonsson är nöjd med rekryteringen.

– Ja, Elisabeth har en gedigen och bred bakgrund inom kultursektorn och har inte minst gjort ett bra jobb i Timrå.