Härnösand 22:a bästa boendestaden

Härnösand är den 22:a bästa kommunen att bo i när det gäller livskvalitet i förhållande till bostadspriserna. Det är ett rejält hopp upp från plats 44 förra året på den ranking som tidningen Fokus sammanställer varje år.

Bild av Bryggare Strand. Radhus vid havet i centrala Härnösand.

I arbetet med rankingen tar Fokus hjälp av ett forskarteam på Internationella Handelshögskolan i Jönköping. Totalt vägs över 40 variabler in i rankingen, till exempel kvaliteten på skolor, närhet till läkare och annan service. Tar man bara hänsyn till dessa variabler hamnar storstäderna i topp. Härnösand ligger i den rankingen på plats 125 av 290 kommuner, en förbättring med 25 platser från i fjol.

När sedan bostadspriserna vägs in vänds listan till stor del upp och ner. Det är i medelstora kommuner, gärna längs Norrlandskusten som invånarna får mest livskvalitet för pengarna. Piteå är allra bäst, Sundsvall ligger trea, Örnsköldsvik tia och Härnösand klättrar alltså till plats 22.

– Boende- och livsmiljön är en av Härnösands allra största fördelar och något som vi ska bli ännu bättre på. Nu byggs det och ska byggas nya bostäder i flera attraktiva lägen, säger Fred Nilsson, kommunstyrelsens ordförande (S).

Läs mer på tidningen Fokus hemsidalänk till annan webbplats

Flygbild över centrala Härnösand sommartid.