Henrik Elvis Åberg och 5 i12 uppmärksammade av kommunstyrelsen

Porträtt Ali Reza Samadi, Anna Maria Corazza Bildt och Fredrik Lundvall.

Ali Reza Samadi och Fredrik Lundvall tillsammans med Anna Maria Corazza Bildt som bjudit in 5i12 till Europaparlamentet.

Henrik Elvis Åberg är en hängiven Härnösandsambassadör. Han turnerar flitigt i både Sverige och Finland och allt som oftast passar han på att lyfta fram sin hemstad. Kommunstyrelsen i Härnösand ville tacka honom för det fina ambassadörsskapet och bjöd därför in honom till sitt möte.

Under samma möte fick 5i12-rörelsen och Ali Reza Samadi chans att berätta om den manifestation organisationen fick vara med på i europaparlamentet i december. Ali Reza är styrelseledamot i 5i12-rörelse och arbetar till vardags som utbildningssamordnare på Vuxenutbildningen.

I december var han inbjuden att tala i europaparlamentet som representant för 5i12-röreslen. Han relaterade mycket till sig själv. Han kom till Sverige för 14 år sedan och har idag två döttrar, vara av en av dem är tre år. I samband med den stora flyktingvågen 2015 spred media flitigt bilden på den lilla pojken Alan Kurdi som drunknat i Medelhavet under flykt.

– Nästan alla känner till den bilden, säger Ali Reza Samadi. Idag är det inte alls lika mycket i media om barn som dör på Medelhavet, men det händer ändå fortfarande och vi får inte låta detta normaliseras.

– Jag har tänkt mycket på om jag tvingades att göra min flykt en gång till och då ha med mig min dotter. Tänk om hon skulle möta samma öde som Alan. Vi måste samla våra krafter och stå upp mot den främlingsfientlighet som sprider sig idag. Vi kan inte fortsätta låta barn dö på Medelhavet i sin flykt för att komma undan krig och förtryck, säger Ali Reza.

Henrik Åberg med en bukett blommor i handen

Henrik Elvis Åberg uppvaktades med blommor av kommunstyrelsen.