Kommunen förstärker bevakningen i centrum

Flera företagare i centrum har hört av sig till kommunen och berättat att de och deras medarbetare upplever att det är otryggt i centrumkärnan. De berättar om stölder, hot och skadegörelse.

Flera handlare och restaurangägare berättar att de tar in extra bemanning då personalen tycker att det är för otryggt att arbeta ensam.

– Vi har vi flera tillfällen fått ta del av berättelser som handlar om otrygghet på stan och nu känner vi att vi måste försöka göra vad vi kan för att komma till rätta med problemen, säger Uno Jonsson, tillväxtchef på Härnösands kommun.

Konkret innebär det att kommunen anlitar två väktare via Securitas. Väktarna ska från och med nu röra sig i centrala Härnösand och på handelsplatsen Ankaret.

Förutom att anlita två väktare samverkar kommunen med polisen för att identifiera och motverka de problem som skapar den här otryggheten.

– Både kommunen och polisen är fast beslutsamma om att ta kontroll över läget, säger Uno Jonsson.

Sedan tidigare finns en ordinarie väktare som företagare gemensamt finansierar. Kommunens insatser är en förstärkning av den bevakningen.

– Jag förväntar mig att de åtgärder vi nu sätter in får snabb och tydlig effekt. Vi tar ytterst allvarligt på frågan. Det ska vara tryggt i våra butiker för alla. Allt annat är oacceptabelt, säger Fred Nilsson, kommunalråd (S).