Med gemensamma krafter ska vi skapa en trygg stadsfest

Härnösands stadsfest har precis avslutats. Publikrekord, bra artister och fint väder. På många sätt en väldigt bra och uppskattad festival. Dessvärre har polisen tagit emot flera anmälningar om sexuella ofredanden och våldtäkter.

Mellan fredagen och lördagen mobiliserade arrangörerna ordentligt och på lördagskvällen fanns frivilliga vuxna på plats i publikhavet.

– Jag förstår att arrangörerna känner sig frustrerade och ledsna. De arbetade verkligen hårt för att skapa en trygg och säker stadsfest. Både förebyggande inför festivalen och konkreta insatser under festivaldagarna. Frågan är så mycket större än ett arrangemang. Mäns syn på kvinnor är en samhällsfråga där vi som kommun tillsammans med polisen och företagen måste arbeta tillsammans, säger kommundirektör Sofia Pettersson.

I mitten på augusti kommer kommunen, polisen och arrangörerna att träffas för att utvärdera precis som föregående år. I år ska vi också tillsammans ta fram en plan för hur vi under det kommande året gemensamt ska arbeta för ett tryggare Härnösand.

– Det som hänt kommer vi aldrig att acceptera. Kvinnors trygghet i Härnösand är en prioriterad politisk fråga och vi måste arbeta ännu hårdare för ett jämställt och tryggt samhälle, säger kommunstyrelsens ordförande Fred Nilsson.