Nytt rekord igen för sommarturismen i Höga Kusten

Badande och solande människor på Smitingens havsbad.

334 997 gästnätter registrerades i Höga Kusten sommaren 2018. Det är en ökning med 29,4 procent och nytt rekord för åttonde året i rad.

I resten av Sverige ligger antalet gästnätter på ungefär samma nivå som förra året medan Höga Kusten fortsätter att vara en riktigt het destination.

– Redan på förhand fanns det höga förväntningar tack vare bland annat O-Ringen Höga Kusten. Men att vi skulle öka så pass mycket hade vi nog inte vågat drömma om, säger Peter Holmqvist, vd för Höga Kusten Destinationsutveckling.

Höga Kusten har som mål att skapa 800 nya jobb inom besöksnäringen fram till 2025. För att nå det målet måste destinationen nå ut till nya målgrupper utomlands. Årets siffror visar att vi är på rätt väg. De utländska gästnätterna ökade med 5,1 procent.

– Det är glädjande att se att våra satsningar på att locka fler utländska besökare börjar ge frukt. Vi befinner oss dock bara i början av en spännande resa och har fortfarande en stor outnyttjad potential som vi tillsammans med medlemmarna i Höga Kusten Turism vill ta vara på, säger Peter Holmqvist.

  • Antal gästnätter på hotell, stugbyar, vandrarhem och camping: 334 997 (+29,4%)
  • Därav andelen utländska gästnätter: 65 704 (+5,1%)