Technichus en kreativ plats för studenter i sommar

Technichus är inte bara ett besöksmål utan också en mötesplats för studenter som jobbar med kreativt design-tänkande. I sommar finns åtta studenter från universitet i hela Sverige på plats för att ta fram koncept under temat ”Lättare väg till jobb”.

Emilia Lindholm och Rebecca Jäger, deltagare i Technichus projekt Konceptstudion.

Emilia Lindholm och Rebecca Jäger skissar på nya idéer till ett av de fem olika uppdrag som studenterna i Konceptstudion har.

Konceptstudion kallas projektet som jobbar med fem olika uppdrag från Härnösands kommun, Härnösandshus och Kramfors kommun. Bland annat handlar det om att göra det enklare att hitta i Sambiblioteket, att hitta metoder för att matcha rätt kompetens till rätt jobb och att utveckla sopsorteringen. Målet är att idéerna ska vara visionära och nytänkande.

– Vi ska hitta koncept till lösningar, en slags manual för hur man kan arbeta, säger Emilia Lindholm, som till vardags studerar interaktionsdesign i Malmö.

Konceptstudion drivs av Design Region Sweden i samarbete med Technichus och Design i Västernorrland. Men det är inte bara designstudenter som tillbringar sommaren i Härnösand.

– Nej, det är ett tvärvetenskapligt projekt och det är en av de saker som lockade mig att söka, säger Annika Hermansson, som studerar etnologi i Uppsala.

Erik Urrutia Valdes, en av deltagarna i Technichus projekt Konceptstudion.

Kulturgeografen Erik Urrutia Valdes från Stockholms universitet är en av de åtta studenter som genom Konceptstudion på Technichus ska hitta kreativa lösningar.

I gruppen finns också medlemmar som studerar kulturgeografi, samhällsplanering, psykologi, ekonomi och industridesign. Samtliga åtta är delaktiga i alla projekt, men matchar också sina kunskaper mot de specifika projekten.

– Det är det bästa att alla har olika kunskaper och synpunkter och så kompromissar vi oss fram till beslut, säger Joel Fenel.

Konceptstudion jobbar hela sommaren med uppehåll några veckor i juli. Resultaten ska sedan presenteras vid ett offentligt seminarium den 24 augusti på Hotell Höga Kusten.

Studenterna har en studio på Technichus med egen ingång så de kan komma och gå som de vill. Det har blivit mycket jobb de första veckorna.

– Ja, vi har inte hunnit se så mycket av Härnösand, mer än när vi går mellan Technichus och vårt boende på folkhögskolan. Men det verkar vara en fin sommarstad, säger Rebecca Jäger.

De är också mycket nöjda med mottagandet och förhållandena på Technichus.

– Ja, alla har varit vänliga och vi har fått jättebra vägledning och handledning. Bra också att få tillgång till verkstäderna här och inte minst personalens nätverk, säger Emilia Lindholm.

– Och så finns det oändliga mängder kaffe här. Det är bra, säger Erik Urrutia Valdes.

Projektledaren David Gisselman och de åtta studenterna som deltar i projektet Konceptstudion på Technichus.

Studenterna kommer från universitet från Umeå i norr till Malmö i söder. Från vänster David Gisselman, projektledare på Technichus, Annika Hermansson, etnolog, Maja Nordfeldt, psykolog, Emilia Lindholm, interaktionsdesigner, Rebecca Jäger, industridesigner, Pontus Arledal Thunell, geograf, Joel Fenel, samhällsplanerare, Mikael Näs, industridesigner och Erik Urrutia Valdes, kulturgeograf.