Mat till förskolor och skolor

Mat och måltider är centrala i våra liv, som njutning, källa till glädje, som mötesplatser och kulturbärare. Matvanor har också stor betydelse för hälsan, såväl för barn som för vuxna. Bra mat och fysisk aktivitet gör dessutom att barnen blir pigga och får lättare att lära.

Vi har en gemensam matsedel för förskolan, grundskolan och gymnasiet. Varje dag serveras två rätter i flertalet av våra matsalar, samt vegetariskt. I varje måltid ingår även ett säsongsanpassat salladsbord, bröd, margarin och dryck. Till risgrynsgröt serverar vi pålägg och mjukt fullkornsbröd. Reservation för eventuella ändringar.

Den finns numera en lag på att skolmaten ska vara näringsrik. Detta kontrollerar vi genom att näringsberäkna matsedeln. Det gäller dock att man äter enligt tallriksmodellen.

Läs skolmatsedeln hos Din skolmatlänk till annan webbplats

Livsmedelsverkets riktlinjer:

Vi inom kostenheten följer Livsmedelsverkets rekommendationer för de måltider som serveras. Vi ser det som ytterst viktigt att ge kostenhetens personal stöd genom att följa dessa riktlinjer. Vi ser det som lika självklart att följa dessa riktlinjer som att förskolan och skolan i undervisningen följer sin skolplan/läroplan.

Förskolan

I förskolan där man ska servera frukost, lunch, middag och mellanmål,  ska man tillgodose 65-70 % av dagsbehovet av energi och näringsämnen enligt rekommendationerna " Bra mat i förskolan". För små barn som inte kan äta så stora portioner är mellanmålen av större betydelse än för vuxna. Det är därför viktigt att mellanmålen är av god näringsmässig kvalité. Det bör inte vara med än 2-2,5 timmar mellan måltiderna för de minsta (1-2år). De större barnen kan ha 3-3,5 timmar mellan målen.

Bra mat i förskolan - en broschyr från LivsmedelsverketPDF (pdf, 1.2 MB)

Skolan

Skollunchen är en betydelsefull del av barn och ungdomars vardag. I skolan ska lunchen tillgodose 25-35% av dagsbehovet av energi och näringsämnen enligt rekommendationerna "Bra mat i skolan".

Bra mat i skolan - en broschyr från LivsmedelsverketPDF (pdf, 1.7 MB)