Vi satsar på smartare mat

Tomater

Nu tar vi i Härnösands kommun ett rejält kliv framåt med satsning på smartare mat. Kostenheten jobbar hela tiden med miljöfrågorna och menar att maten inte bara ska vara god och ha hög kvalitet, den ska också belasta miljön och klimatet så lite som möjligt. Varje dag erbjuder vi tre maträtter att välja mellan och det är alltid ett vegetariskt alternativ.

Vi väljer grönsaker och frukt som hör till säsongen

Var sak har sin tid. Så även grönsaker och frukt. Därför har vi nu infört säsongsbetonade salladsbufféer och fruktskålar.

Vi väljer fisk och kött med omsorg

För att minska risken för utfiskning strävar vi att köpa fisk från hållbara bestånd, MSC märkt fisk. Största mängden kött och kyckling vi köper är svenskt.

Vi använder mera grönsaker och mindre kött

Förändrade proportioner när vi lagar maten minskar klimatpåverkan rejält. Vi använder mindre kött, fisk och kompletterar med mera grönsaker, bönor och baljväxter. Det ger oss ändå tillräckligt med proteiner.

Vi lagar mat från grunden och provar nya recept

Vi lagar det mesta av maten från grunden. Det blir billigare och vi slipper dessutom många tillsatser och kan sätta vår egen smak på maten. Dessutom får vi mer spännande menyer. Vi arbetar också för att mer lokalt odlade varor används, eftersom vi vill undvika onödigt långa transporter vilket ger en negativ miljöpåverkan.

Vi jobbar för att minska matsvinnet

Det går åt mycket energi för att producera, transportera, lagerhålla och tillaga mat. Därför är det viktigt att alla verkligen äter upp det som man lägger på tallriken. Då kan vi anpassa mängden mat som vi lagar bättre.