Hållbara staden

""

Inkomna synpunkter och förslag till Hållbara staden

Grönområdet mellan Franzén och handelsområdet

Hej!

Jag har funderat mycket kring grönområdet som ligger mellan Franzenhallen och handelsområdet Coop och Ica.

Jag anser att det borde gå att utveckla det till att bli en fin mötesplats för alla Härnösandsbor.

- Många fina träddungar, gärna rosablommande träd. Se Kungsträdgården Stockholm.

- Ett antal olika grillplatser med sittbänkar.

- Sittbänkar och andra mysiga områden att ta med sin picknickkorg till.

- Glasskiosk/ kiosk under sommarmånaderna, vilket skulle kunna skapa sommarjobb.

- Utlåning av billiga lekprylar såsom bollar, hopprep, frisbee, picknickfiltar, mot erlagd lånepeng som man får tillbaka när man lämnar in sin sak igen.

-Liten lekplats för barnen med gungor, sandlåda mm.

Med vänlig hälsning Maja Persson

Möjlighet att ta med cykeln på tåget

För att underlätta för turister och andra som åker med Norrtåg tycker jag att Härnösands kommun, gärna tillsammans med andra kommuner ska börja samtala med Norrtåg om att resenärer ska få ta med sig cykeln på tågen åtminstone under vår, sommar, höst säsongen.

Bygg ut Världsarvsleden och Högakustenleden

Bygg ut världsarvleden och Högakustenleden till Härnösand. Dra leden gärna genom Murberget genom central stan, vid stranden efter Gådeåparken och söderut mot Timrå kommun. Vandringsturismen kan locka många besökare från utlandet.

Community garden

Konkreta idéer som jag har är att få till en "community garden" (förslag på bra namn på svenska mottages tacksamt) på del av befintliga kolonilottsområdet för att 1) verka som en mötesplats, 2) främja integration och 3) verka generationsöverskridande.
Jag tycker också att stadsodling genom exempelvis pallkragar uppställda i stadsmiljö är en god idé (jfr Stadsjord i Göteborg eller liknande initiativ i andra städer). Det skapar en grönare stad och uppmuntrar egenodlat + kan vara positivt ur psykisk/hälsomässig synpunkt.

Cykelleder för mountainbike

Angående cykelstaden Härnösand.
Jag har noterat att flera städer och orter satsat på cykelturism i olika versioner. Eftersom Härnösand har Sveriges mest framgångsrika cyklister inom MTB och Landsväg , har flera personer utanför Härnösand påtalat att vi borde markera upp cykelleder spec för MTB, både på Vårdkasen och Härnön. Cykelklubben i Härnösand har erfarenheter att upprätta sådana leder och hoppas att Kommunen kan bistå på något sätt. Vill man se ett gott exempel ska Åre studeras. Jag har material därifrån.
Vi hörs.

Satsa ekologiskt

Nu undrar jag hur det fungerar. Härnösand är en fairtrade city och det är väl bra men hur fungerar det om inte produkten är ekologisk. Arbetarna som hanterar produkten och konsumenten som köper produkten blir utsatt för onödiga gifter. Kan man kalla det för fairtrade?? En hållbar stad bör satsa på ekologiskt.

En mässa för återbruk, miljö i arbetslivet och hemma

En loppis och antikvecka i Härnösand som samlar massor med försäljare och privata som vill sälja eller byta allt från barnkläder till antika böcker eller föremål.

Cykeldag i Härnösand byt eller sälj din cykel.

Vattenmässa i Härnösand vilken kommun har det bästa dricksvattnet? Hur renar man bäst miljömässigt vattnet.

Förslag nya curlinghallen ett återkommande arrangemang.