Kulturluncher 2021

Kulturlunch tisdag 6 oktober kl. 11.30-13.00.

Välkommen till lunchträffar med kultur i fokus!

Kulturlunch är en mötesplats för dig som gillar kultur. Förutom att få en uppdatering av aktuella kulturhändelser så finns tid att nätverka, utbyta idéer och träffa andra som är verksamma och intresserade av kultur.

Under ett års tid har kulturen satts på vänt. Som mycket annat. Pandemin har påverkat oss alla – inte minst kulturlivet. Men trots detta finns ljusglimtar av kreativitet och skaparkraft i vår kommun. Härnösands kommundirektör Lars Liljedahl och kulturchef Elisabeth Oxelhöjd öppnar lunchen med att ta pulsen på kulturlivet i Härnösand med en positiv blick riktad framåt.

Alla är välkomna att delta!

Kulturluncher under våren 2021 kommer att vara digitala.

30 mars kl 12:00 - 13:00

1 juni kl 12:00 - 13:00

Ingen anmälan behövs till de digitala sändningarna. Sändningen kommer vara tillgänglig till den 14 april 2021. Vi ses på webben!


Härnösands kommun följer de rekommendationer och riktlinjer som Folkhälsomyndigheten och smittskyddet i Region Västernorrland ger. Tillsammans tar vi ansvar för att stoppa smittspridningen av covid-19.

Program 30 mars 2021

Cecilia Dahlbäck.

Majblommans konstnär 2021

Hamdha Faiz, 12 år, på Gerestaskolan i Härnösand, är Majblommans konstnär 2021 och är därmed en av Majblommans viktigaste talesperson för barns rättigheter! Hennes motiv är fullt av färg och hon är glasklar med sitt konstnärliga budskap.
– Ja! Mest handlar bilden om glädje, olikheter och frihet. Jag vill visa att alla barn ska få vara fria och leva sina egna liv säger Hamdha. Affischen finns att köpa på Majblomman.se alla pengar går till att motverka barnfattigdom i Sverige.

När kulturlivet utsätts för en pandemi

Kultur är en viktig faktor för folkhälsan och kultur har en positiv inverkan på vårt välbefinnande. Hur arbetar vi i vår kommun för att fortsätta vara den starka kulturkommun som vi är.

Härnösands kommundirektör Lars Liljedahl och kulturchef Elisabeth Oxelhöjd inleder Kulturlunchen och vi får en status på kommunens kulturliv efter ett år av coronapandemi.

Carina Möllerberg.
Lennart Jähkel.

Lennart Jähkel i "En handelsresandes död" på Härnösands teater

Lennart Jähkel gör en av sina drömroller när Teater Västernorrland sätter upp ett av den amerikanska dramatikens stora verk, Arthur Millers En handelsresandes död.

Lennart kommer att spela Willy Loman, en utbränd handelsresande på väg mot sitt sammanbrott. Pjäsen visas i höst på Härnösands teater i samband med att teatern firar 50 år.

För Lennart Jähkel är det speciellt att komma tillbaka till Västernorrland, det var här han växte upp och där hans teaterbana startade.

Andreas Thorell

Teaterdirektören som skapar scenkonst med omtanke

Kristoffer Berglund är teaterdirektör på Teater Västernorrland. Han är Sveriges yngsta teaterdirektör, en kreativ ledare med en positiv syn på framtiden! I den exceptionella tid vi befinner oss i så har han hela tiden blickat framåt för att fortsätta skapa scenkonst för publiken. Han har hittat lösningar trots pandemi och restriktioner. Nu ser han och hans kollegor fram mot en vår av digitalisering och skolverksamhet samt en sommar med Musikalfrossa via en mobil scenvagn genom hela länet. Kära publik, varmt välkomna till teaterns värld!

Kulturens roll i samhällsutveckling

Maja Nordmark, samhällsplanerare på Härnösands kommun presenterar förslaget på ny översiktsplan, där kulturen har en given roll som del av den hållbara utvecklingen. I planen beskrivs intentionen om att skapa ett liv mellan husen, mötesplatser som är trygga, leder till aktivitet men också till konstnärliga uttryck och gestaltningar som inbjuder till samtal och reflektion. Du får information om hur du kan lämna dina synpunkter på översiktsplanen.

Andreas Thorell

Innehåll tidigare kulturluncher

Program Kulturlunch 12 november 2020

Cecilia Dahlbäck.

Med stöd av historien -trampmanglar och handelshus

Johanna Ulfsdotter är antikvarie och kulturmiljöutvecklare på Västernorrlands museum. Johanna tar med oss på en resa där hon berättar hur byggnadsvård i länet och historia på Murberget blir en resurs för utveckling. Vad kan de historiska miljöerna lära oss och hur använder vi vårt förflutna på ett smart sätt i framtidens samhälle?

Hållbart föreningsliv

Carina Möllerberg, ny föreningsutvecklare för kultur på Härnösands kommun. Hennes uppdrag är att bland annat att jobba med strategiska utvecklingsfrågor som gynnar kulturföreningar och kulturaktörer. Carina kommer närmast från Sundvalls kommun där hon jobbat som kultursekreterare.

Carina Möllerberg.
Andreas Thorell

Retur Härnösand

Efter 30 år borta från Härnösand har Karin Skarby återvänt till sin hemstad. Vägen har gått via Dramatiska institutet, olika teaterjobb och kulturfestivaler i Nordnorge. Idag är Karin utbildad journalist och arbetar som tidningen Yippies nya redaktör. Nu har det gått tre månader sen hon började på Yipppie och har hon hittat "hem " än?

World wide as a tour manager

Peter Hamilton är företagaren som har hela världen som arbetsplats. Uppdragen är som produktionschef, turnéchef och att agera mediekonsult för den globala underhållningsindustrin. Från sitt hem och kontor i Härnösand planerar han världsturnéer åt artister som Zara Larsson, Robyn, Tove Styrke och Alan Walker med fler. Peter har över 20 år i branschen och många resor som sträcker sig över hela världen! Detta samtal kommer att vara på engelska.

Andreas Thorell

Program Kulturlunch 6 oktober

Andreas Thorell

Kaospiloten som ser möjligheterna

Ett samtal om hur man kan navigera i kaos, drivkrafter och pandemins påverkan på kulturen.

Andreas Thorell har en 3-årig utbildning vid Kaospiloterna i Århus, Danmark. Han arbetar som kulturentreprenör och projektledare. Utöver det så organiserar han även samtals-salonger med kulturen i fokus. Andreas är även chef för den norska kultur- och musikfestivalen Trevarefest.

Cecilia Dahlbäck.

Välfärdens kulturarv

Cecilia Dahlbäck är sociolog och kulturhistoriker. I sitt projekt Välfärdens kulturarv lyfter hon olika perspektiv på Sveriges utveckling till modern välfärdsstat.

Cecilia har genomfört flera historiska vandringar i Sundsvall för allmänheten med temat hur resan från fattigsverige till modern välfärdsstat har gått till. Planer finns på att berätta om det dolda kulturarvet även här i Härnösand.

Teater Hernö

Möt teatergruppen Teater Hernö som berättar om deras verksamhet och vad som de kommer sätta upp härnäst. Vi får även en kort teaser ur kommande föreställning.

Teater Hernö är en relativt nybildad teaterförening för sceniskt konstnärskap som verkar för en kultur som stimulerar o provocerar människans fantasi o intellekt!