Publicerad

Dags för Regnbågsvecka på biblioteket

Färgsprakande dragqueens med sagoböcker.

Carnita Molida, Sagotanten Pelle, Robert Fux, Inga Tvivel och Henrik Johansson. Foto: Peter Knutson

Den 18-24 november är det Regnbågsvecka på biblioteken i Västernorrland. Härnösands bibliotek har i år temat normkreativt tänkande och har valt att satsa lite extra på aktiviteter för killar och de allra yngsta besökarna. På programmet finns sagostunden Bland drakar och dragqueens, Killmiddag, regnbågspyssel och en digital bokcirkel med författaren Fredrik Ekelund, som skrivit boken Q.

Det är tredje året som biblioteken i Västernorrland och Regionbiblioteket Västernorrland arrangerar Regnbågsveckan. Den finns för att uppmärksamma HBTQ-frågor lite extra.

– Vi arbetar med dessa frågor hela året, men det känns roligt att få sätta lite extra ljus på dem med en Regnbågsvecka, säger Frida Stridbar, biblioteksassistent Härnösands bibliotek.

Stort intresse för Killmiddag

På måndag den 18 november är det Killmiddag på biblioteket och intresset är stort. Det finns endast någon enstaka biljett kvar.

– Killmiddag är ett koncept där män pratar med andra män om manlighet, vänskap och jämställdhet. Just målgruppen lite äldre killar brukar vi har svårt att locka till våra program. Därför är det extra roligt att intresset för Killmiddagen är stort, säger Frida Stridbar.

Bland drakar och dragqueens

På onsdag den 20 november ska några särskilt inbjudna förskolebarn få vara med på sagostunden Bland drakar och dragqueens.

– Det är en normutmanande sagostund med dragartisten Robert Fux. Föreställningen har gjort succé runt om i landet, säger Frida.

Konceptet hade premiär på Stadsbiblioteket i Stockholm 2017 och turnerar nu i Sverige. Den är skapad av författaren och konstnären Petter Wallenberg. Han menar att barn lär sig könsroller tidigt då de i sagorna får läsa om söta hjälplösa prinsessor och starka modiga prinsar. Bland drakar och dragqueens ska hjälpa till att ändra på det. Det är några av Sveriges mest erkända dragartister, Robert Fux, Carnita Molida, Inga Tvivel, Sagotanten Pelle och Henrik Johansson som läser sagor för barn.

Sagostunden beskrivs som en konfettibomb av glitter och könsöverskridande förvandling som bjuder in till lek och engagemang i sagornas förtrollande värld.

Digital bokcirkel med Fredrik Ekelund

Under Regnbågsveckan finns också möjlighet att vara med i en digital bokcirkel som diskuterar boken Q skriven av författaren Fredrik Ekelund. Den handlar om att komma ut som transvestit och författaren själv deltar i diskussionerna.

#WeDo. Regnbågsveckan är en del i Härnösands kommuns arbete med #WeDo. Ett arbete mot trakasserier och kränkande behandling.