Vilken trevlig kulturlunch det blev

9 juni var det dags för kulturlunch igen, och många deltagare samlades på Sankt Petri Logen för att höra mer om Teaterföreningen, Creative Momentum och Alfhild Agrellsällskapet.

Karin Digné.

Karin Digné.

Först ut var Karin Digné, ordförande i Teaterföreningen. Hon berättade om föreningens arbete med uppdraget att arrangera scenkonst av god kvalitet, ett arbete som görs helt ideellt:

– Vi får betalt i att se scenkonst och att vara med i arbetet att arrangera – det är roligt!

I förhållande till stadens storlek har Härnösand väldigt många medlemmar i Teaterföreningen och Karin berättade att Härnösands Teater har teknisk utrustning som ligger hästlängder före den på Dramaten och dessutom en större scen.

Kristina Jeppson tog vid och berättade om Creative Momentum, ett EU-finansierat projekt som är till för att hjälpa företagare inom kreativa och kulturella näringar att utveckla nätverk och få internationella kontakter. I år har Duo Systrami från Härnösand besökt Island via detta projekt, där man också kan matchas med folk från andra länder som är intresserade av samma sak, exempelvis kulturarv.

Kristina Jeppson.

Kristina Jeppson.

Kristina tipsade om att kulturarbetare kan lägga upp en egen portfolio på www.mycreativeedge.eulänk till annan webbplats och på så sätt komma med i Creative Momentum.

Ingen har väl missat att Alfhild Agrell fått en renässans och precis som författarinnan själv föddes Alfhild Agrellsällskapet i Härnösand. Maria Lycken representerade sällskapet vid kulturlunchen och berättade kortfattat om Agrells liv och verk.

Maria Lycken.

Maria Lycken.

Hon nämnde bland annat Agrells tydliga ställningstaganden när det gäller ojämlikhet och feminismen i hennes verk som ofta handlar om män och kvinnors olika livsvillkor, bland annat vad gäller sex före äktenskapet: ska mannen få – men inte kvinnan? Vad är ett oäkta barn, och förblir man oäkta i hela sitt liv? Att Agrell var en modern kvinna, trots att hon föddes i mitten av 1800-talet, illustrerades också genom ett citat:

"Det borde finnas ficktelefoner. När man så släpper ut sin man på kvällen – pling pling pling, ringer man på lite emellanåt och frågar vad han har för sig."

Kulturchef Göran Sjögren beskrev att han hade känslan av sommaravslutning, eftersom både han själv och flera kulturkollegor går vidare mot nya äventyr. Han tackade konsthallens Maria Oldenmark för hennes arbete och önskade lycka till. Han tackades också själv för sin insats som kulturchef och för arbetet med alla kulturluncherna, med en present och en uppskattande applåd.

Text och foto: Maria-Thérèse Sommar.