Klart med konstnärlig gestaltning av Alfhild Agrells plats

Det blir Daniel Franzen som får uppdraget att göra en konstnärlig utsmyckning av Alfhild Agrells plats på torget i Härnösand. Hans verk består av fyra delar där den största delen är en plåtlackerad metallvägg med en infälld bildskärm. De andra tre delarna finns på andra ställen runt torget, bland annat en fasadmålning.

Bildmontage med översiktsbild av Agrells plats och en plåtlackerad metallvägg med en infälld bildskärm.

Den största delen av konstverket är en plåtlackerad metallvägg med en infälld bildskärm.

– För mig är detta verkligen ett statement, ett feministiskt verk för att synliggöra det Alfhild Agrell skrev och kämpade för, säger Daniel Franzen.

Verket är beställt av Härnösands kommun och det var 17 konstnärer som lämnade in intresseanmälningar. Tre av dem valdes ut och fick gå vidare med ett skissuppdrag. Förutom Daniel Franzen var det Linda Shamma och duon Ingrid Falk/Gustavo Aguerre.

Till slut föll juryns val på Daniel Franzen med motiveringen att ”han på ett nytänkande men gediget och spännande sätt satt sig in i Agrells liv, verk och person och förmedlar det genom konsten. En stark känsla av att han både kunnat placera sig själv i hennes samtid men även att han tagit Agrell in i sin/vår samtid och funderat på vem hon skulle varit här”.

Daniel Franzens relation till Alfhild Agrell var före projektet i princip obefintlig.

– Men när jag arbetade med skisserna och konceptet så kändes det som om jag verkligen kom henne nära och att jag kan relatera till både hennes arbeten och delvis hennes öde. Bland annat så har vi båda arbetat under pseudonym för att kunna utvecklas och undvika den norm som kanske förväntas utifrån namn, kön och tidigare arbeten.

Nu ska Daniel Franzen jobba vidare med verket som beräknas stå färdigt hösten 2018.

– Det känns fantastiskt roligt! Att få vara en del av Alfhild Agrells återtåg är verkligen en grym ära.

Fotografi av Daniel Franzen.

Fotografi av Daniel Franzen.