Vårdkasberget

Vårdkasberget sett från Simhallen

På centrala och vackra Vårdkasberget finns det massor av spännande aktiviteter att göra.

Här hittar du flera olika leder och motionsspår, slalombacke, naturreservat, vindskydd med grillplats, ett utsiktstorn, restaurang och café, många aktiva föreningar och här arrangeras bland annat populära Snöskoloppet och succén Härnö Trail.

Berget har en höjd på 175 meter över havet

Vårdkasberget är värt ett besök alla tider på året.

Hitta till Vårdkasberget

När du åker in i Härnösand på E4 möts du snart av ett trafikljus, där svänger du till Storgatan mot centrum (höger om du kommer söderifrån och vänster om du kommer norrifrån).

Följ sedan vägen förbi ett till trafikljus och två små kanalbroar. I korsningen direkt efter den andra kanalbron svänger du höger till Brunnshusgatan.

Efter en skarp vänsterkurva finns en rondell, där svänger du höger till Hovsgatan. Följ denna väg, efter ca 500 meter raksträcka kommer en uppförsbacke, strax efter backens topp finns en skyltad avtagsväg till vänster. Denna väg tar dig upp på Vårdkasberget.

Vårdkasens alpina anläggning

Slalomåkare i Vårdkasbacken

Vårdkasens slalombacke

Mitt på Härnön, inte långt från Härnösands centrum ligger Vårdkasbacken med:

  • Tre liftar och fyra nedfarter
  • Barnbacke (lång flack och lättåkt, med egen enkel barnlift)
  • Funpark, två lines som innehåller rails och hopp

Backen ligger i söderläge med fyra nedfarter, där långsvängen på 800 meter är backens längsta. Övriga nedfarter är stora backen 550 m, en teknikbacke på 300 m, en barnbacke på 250 m som är lång, flack och lättåkt samt en pulkabacke alldeles bredvid barnbacken.

Här finns en cafeteria som drivs av Härnösands Alpina och som rymmer många fikasugna gäster.

Backarna sköts av Härnösands Alpina, på deras hemsida får du information om öppettider, kurser mm.länk till annan webbplats

Motionsspår och leder

Uppe på Vårdkasberget finns det många spår och leder. Vi har 4st motionsspår för skidåkning och löpning, promenader. Där kortaste sträckan är 2,2 km och längsta 8km. Finns 2 st uppskyltade mountainbikebanor och trailbanan på 21 km.

Elljuset släcks 22.00 och vintertid pistas motionsspåren för klassiskt och skateskidåkning. Promenader i skidspåren är förbjudna under denna period. Du får gärna vistas i motionsspåren med din hund men visa hänsyn och ha den kopplad.

Här kan du läsa mer om trail, motionsspår och vandringsleder

Mountainbikebanor

Mountainbikebanor i världsklass

På Vårdkasberget i Härnösand finns det mountainbikebanor i världsklass. Här har en av landets framgångsrikaste cykelklubbar, Härnösands Cykelklubb, byggt banor som använts under två svenska mästerskap och internationella tävlingar, senast sommaren 2016.

Det finns 2 leder som är utmärkta med skyltar men det finns oändligt med olika stigar på området.

Här på Härnösands Cykelklubbs hemsida kan du få mer information och läsa mer om föreningen.länk till annan webbplats

Mtb-leder

Maja Sjölund från Härnösands cykelklubb på Moutainbike.

Bild: HCK

Restaurang Toppstugan

Toppstugan på Vårdkasen

På Vårdkasbergets topp finns Vårdkasstugan. Sedan december 2012 är det restaurang Toppstugan som drivs i den lokalen. 

Toppstugan serverar al á carte och kan även abonneras. Här finns öppen spis och det bjuds på en av de bästa utsikterna över Härnösand.

För mer information om meny, öppettider och priser kontakta Toppstugan eller kolla på deras hemsida.

Kontaktuppgifter
Telefon: 0611-555 666
Toppstugans Facebooksidalänk till annan webbplats

Vårdkasens utsiktstorn

Vårdkastornet

På toppen av Vårdkasbacken står ett utsiktstorn väl värt att besöka och ta sig upp i. Längst upp är det en fantastisk utsikt över Härnösand och södra sundet och tittar du noga kan du se toppen av Högakustenbron som ligger ca 25 km bort.

Historia

Det nya utsiktstornet stod klart år 2007 och invigdes 2008. Det fanns ett utsiktstorn även innan dess som var uppfört under 20-talet. Det tornet var länge avstängt på grund av att det var i dåligt skick.

TM-Konsult fick då uppdraget av Härnösandshus att rita ett nytt utsiktstorn som skulle stå på berget. Det nya tornet har en speciell form som påminner om den vårdkase som tidigare fanns på Vårdkasberget. Andra associationer kan även vara skeppsstävar och rymdraketer.

På det nya utsiktstornet finns även en stor trappa som förutom sittmöjligheter också kan fungerar som scen eller startplats för slalomtävlingar. Tornet har tre plan och är lättillgängligt via hiss.

Vårdkastornet