Kryssningsfartyg vid Högakustenbron

Växande besöksnäring och handel

Härnösand är en del av Höga Kusten, en av Sveriges just nu snabbast växande destinationer. Besökssiffrorna ökar kraftigt varje år och ändå är vi övertygade om att det här bara är början. Härnösand och Höga Kusten har alla förutsättningar att bli något riktigt stort.

För att ta nya steg har vi tillsammans med Kramfors, Örnsköldsviks och Sollefteå kommun bildat ett gemensamt destinationsbolag. Bolaget samarbetar intimt med besöksnäringens paraplyorganisation och med enskilda aktörer i branschen.

Målet är att skapa 800 nya jobb inom besöksnäringen i Höga Kusten till 2025.

Utveckling

Härnösand bidrar till utvecklingen på många sätt. Vi har inlett ett mycket lyckat samarbete med Birka Cruises som arrangerar kryssningar till Härnösand och Höga Kusten.

Vi jobbar hårt för att få ett nytt destinationshotell i stan och en ny camping på Smitingen. De två anläggningarna kommer att skapa totalt cirka 150 nya jobb.


människa på strand med havet i bakgrunden

First Camp planerar en ny camping på Smitingen.

Gemensamt arbete

Våra företagare och institutioner har byggt upp fina och attraktiva besöksmål, till exempel Hemsö fästning, Hernö gin, Härnösands Bilmuseum, det nationella Fritidsbåtsmuseet, Technichus Science Center och Västernorrlands Museum.

Attraktiva besöksmål i kombination med stadsnära natur och möjlighet att ta sig hit med direktflyg, tåg och buss gör att Härnösand har potential att dubbla besöksnäringen. Det skulle innebära en ökad omsättning på 400-500 miljoner kronor.

Tillsammans med HÄR Handel och Möten AB, som verkar för handelns utveckling i Härnösand, jobbar vi med att utveckla handeln. Sedan 2011 har 50 nya jobb skapats inom handeln.

man mellan två veteranbilder

Härnösands Bilmuseum

Mer information

För mer information om turismutveckling och turism i Härnösand och Höga Kusten på Höga kusten destination och Höga Kustens hemsida

Höga Kusten Destinationsutvecklinglänk till annan webbplats

hogakusten.comlänk till annan webbplats

människa med ryggsäck sedd bakifrån vid vatten