Museer i Härnösand

Konst, kultur och museer

Känn hur det var under det kalla krigets dagar, utforska 200 veteranbilar eller se en äkta Matisse. I Härnösand blir kulturen levande.

Vapnen sticker upp ur marken.

Hemsö fästning

Hemsö fästning var länge en av våra största försvarsanläggningar, med fri sikt långt ut över Bottenhavet. Nu är det ett av våra stora besöksmål med guidade turer och fin restaurang.

Calle Lundqvist med två av sina bilar.

Härnösands Bilmuseum

Välkommen till Sveriges största bilmuseum! Här finns mängder av unika motorfordon att upptäcka. Och framförallt finns här bilar – omkring 200 stycken!

Gamla byggnader på Murberget.

Västernorrlands museum

Västernorrlands museum är en mötesplats för kulturarv i länet och erbjuder utställningar, program och pedagogisk verksamhet året runt.

En träbåt på som finns på museet

På Fritidsbåtsmuseet finns 23 unika båtar. Kom och ta del av berättelser om kärleken till havet och relationen mellan en båt och dess ägare.

en man sitter och tittar på en tavla av Matisse

Härnösands konsthall

Konsthallen är ett fönster mot dagens konstscen, både lokalt och nationellt. Här kan du ta del av konst som engagerar, berör, upprör, väcker tankar och funderingar.

Sambiblioteket.

Sambiblioteket

Sambiblioteket är Härnösands vardagsrum och en viktig mötesplats. Förutom bibliotek finns här café/restaurang, lärcentrum och en miljö för innovation och utveckling.

Härnösands vita domkyrka är Svenska kyrkans minsta domkyrka. Den är en av Sveriges förnämsta nyklassicistiska byggnader och omvittnat vacker.

Östanbäcken

Östanbäcken är en charmig och välbevarad stadsdel med låga trähus mitt i centrala Härnösand. De flesta husen är från 1700- och 1800-talet.

Arnolds Bilmuseum

Bilmuseet i Ramvik har inte bara gamla bilar i fullskala utan även över 650 modellbilar i plåt.

Sidengalleriet

Sidengalleriet i Hälledal är ett litet galleri där textilkonstnären Ingrid Edberg Norlin ställer ut sina egna alster, men även bjuder in gästutställare.

Med skicklighet och humor och oftast i trä formar Tomas Skimutis i Ramvik sina mekaniska skulpturer som fascinerar både stora och små.

Birgittamuseet är ett medicinhistoriskt museum på Härnösands före detta sjukhus. Guidade visningar efter överenskommelse.