Publicerad 2019-09-26

​Härnösand på mässa för att locka kryssningsfartyg till Höga Kusten

Stort kryssningsfartyg med fören mot Högakustenbron.

Båtresan genom världsarvet Höga Kusten är unik.

Härnösands kommun har tillsammans med Höga Kusten Destinationsutveckling AB besökt den stora mässan Seatrade Europe Cruise & River Cruise Convention i Hamburg. Syftet med resan var att presentera Härnösand och Höga Kusten som kryssningsdestination.

– Att få en bild av vad marknaden efterfrågar, vad de ser för potential i framtiden och hur de ser på norra Sverige var mycket värdefullt, säger Henrik Olsson. En sak som blev väldigt tydlig under mässan är att personliga kontakter och möten med kryssningsmäklare är helt avgörande.

Budskapet från kryssningsföretagen är att de söker nya destinationer, gärna sådana som inte är så kända och exploaterade. Det ska vara nära till det enkla äventyret både i stad och i naturen. Att det är småskaligt är positivt.

– Styrkan i Härnösands och Höga Kustens erbjudande är att det finns sevärdheter som passar målgruppen och att det är gångavstånd till väldigt många av sevärdheterna. Att dessutom kunna se Högakustenbron från båten sedan åka vidare genom världsarvet Höga Kusten är unikt och en stor konkurrensfördel, säger Henrik Olsson.

Det goda värdskapet Härnösand har visat i samband med Birka Cruises besök är också något som lyfts som väldigt positivt i arbetet med att locka nya kryssningsfartyg.

– Sedan vi kom hem har jag skickat material som beskriver Härnösand och Höga Kusten som kryssningsdestination till några av de kontakter vi skapade i Hamburg, säger Henrik. Vi vet att det är långa ledtider på dessa beslut. Vi arbetar vidare med att odla kontakter i branschen och se till att vara med i rätt typ av nätverk. Vi samlar också kunskap om efterfrågan och vässar vårt erbjudande.

Man står vid runt konferensbord i bakgrunden scen med vepa där det står Seatrade Europe.

Henrik Olsson på plats i Hamburg på Seatrade Europe där han bland annat deltog i rundabordssamtal med kryssningsarrangörer.