Publicerad

Tallink Silja startar kryssningar till Härnösand och Höga Kusten

Stort vitt och blått kryssningsfartyg fotograferat snett bakifrån.

Foto: Tallink Silja/Marko Stampehl

Intresset för Härnösand och Höga Kusten är rekordstort denna sommar och idag kom ett glatt besked för alla som vill uppleva vårt område från både hav och land. Tallink Silja meddelar börjar kryssa till Härnösand med sitt fartyg Silja Symphony. Fem turer är inplanerade under hösten och den första går den 21 augusti från Stockholm.

Silja Symphony kryssar från Stockholm till Härnösand via Mariehamn. På plats i Härnösand erbjuds gästerna en rad olika utflykter. Färden tillbaka till Stockholm går inomskärs via både Högakustenbron och Ulvön.

– Höga Kusten är en destination som vi sneglat på länge. När coronakrisen satte käpparna i hjulen för vår normala trafik såg vi detta som ett utmärkt tillfälle att tänka nytt istället för att bli handlingsförlamade. Det känns väldigt roligt att få erbjuda en ny och eftertraktad destination till våra kunder, säger Marcus Risberg, vd Tallink Silja.

– Att ställa om och använda motgångar och hinder som energi till nya vägar och lösningar är en anda som växt sig stark i Härnösand och något vi börjar bli riktigt bra på. Personalen på tillväxt- och näringslivsenheten har gjort ett fantastiskt jobb. Istället för att deppa när Birka meddelade att de stänger ner verksamheten satte de genast fart för att hitta en ny kryssningsaktör, säger Andreas Sjölander, kommunstyrelsens ordförande (S).

– Det känns fantastiskt att vi får välkomna ett av Östersjöns finaste kryssningsfartyg till oss, säger Petra Forsström, näringslivschef i Härnösands kommun. Nu arbetar vi för fullt för att kunna visa dem det fina värdskap som Härnösand fått så mycket beröm för av tidigare kryssningsföretag och gäster. Vi ska ge dem härliga och trygga upplevelser i vårt område.

– Intresset för Härnösand och världsarvet Höga Kusten har denna sommar varit enormt. Tallink Siljas besked är ytterligare ett bevis på att vi är en attraktiv destination. Våra turistföretag har tillsammans med Höga Kusten Destinationsutveckling, Höga Kusten Turism och ansvarsfulla besökare gjort ett otroligt jobb med att skapa coronasäkra upplevelser. Trots ett stort antal gäster har smittspridningen och de som behöver sjukhusvård minskat, säger Ingemar Wiklander, majoritetsföreträdare i kommunstyrelsen (KD).

Kryssningarna till Härnösand avgår från Stockholm den 21, 28 augusti samt 4, 11 och 18 september. Därefter kan ytterligare avgångar komma att läggas till. Biljettförsäljningen startar fredag den 31 juli.