Antalet gästnätter fortsätter öka i Härnösand

Antalet gästnätter i Härnösand fortsätter att öka. Under årets sommarmånader ökade antalet gästnätter på hotell och vandrarhem med drygt 10 procent. Ökningen har pågått kontinuerligt sedan 2009 och sedan dess har antalet hotellnätter mer än fördubblats.

En person tar ett skutt på en stenstrand.

– Vi har lika många hotellnätter under sommaren nu som vi hade på hela året tidigare, säger näringslivsutvecklaren Olle Lidgren.

Antalet utländska gäster ökar kraftigt, med nästan 50 procent, men från en låg nivå. De utländska gästerna kommer framför allt från Norge, Finland och Tyskland.

– Det finns en mycket stor potential för fler utländska besökare, men då måste vi kunna erbjuda ett större och bredare utbud av boende och aktiviteter. Det nya destinationshotellet och utveckling av Härnösand som campingresmål, med bland annat ny camping på Smitingen, skulle betyda oerhört mycket. Fler utländska gäster skulle också gynna handeln eftersom de generellt handlar mer än svenska, säger Olle Lidgren.

Människor på stranden vid Smitingens havsbad en solig sommardag

En ny camping vid Smitingen skulle betyda mycket för att locka fler besökare till Härnösand.

I hela Höga Kusten ökade antalet gästnätter i stugbyar, hotell och vandrarhem med 11,8 procent. Det dåliga sommarvädret gjorde dock att campinganläggningarna minskade och totalt sett blev det en liten minskning med 1,1 procent.

– Men siffrorna är preliminära och den slutgiltiga statistiken brukar alltid visa ett bättre resultat. Vi siktar mot att i slutändan ändå hamna på ett litet plus och därmed ligga kvar på samma rekordnivåer som tidigare år, säger Peter Holmqvist, vd för Höga Kusten Destinationsutveckling.

Interiör från Härnösands bilmuseum.

Härnösands Bilmuseum är ett av de stora dragplåstren i Härnösand.