Följeslagarservice – ett unikt erbjudande för dig som behöver stöd

Följeslagare med kvinna som går med krycka

Härnösands kommun erbjuder följeslagarservice tillsammans med Samhall. Det innebär att du som är medborgare i Härnösand och har ett behov av stöd ska erbjudas möjligheten att få en följeslagare. Följeslagaren ska göra det lättare för dig att komma ut i samhället och kanske delta i kultur- och fritidsaktiviteter, besöka släkt och vänner eller bara ta en promenad. Följeslagaren hjälper dig från dörr till dörr.

Härnösands kommun och Samhall i samarbete

I juni tecknades ett samarbetsavtal mellan Härnösands kommun och Samhall där man beslutat att genomföra följeslagarservice tillsammans. Härnösands kommun, arbetslivsförvaltningen, Arbete och Integration är de som erbjuder tjänsten och de har anlitat Samhall till att utföra uppdraget. Det innebär att Härnösands kommun anställer följeslagare som placeras hos Samhall. Där kommer de att ingå i en arbetsgrupp med övriga följeslagare. De får också anpassade utbildningar för att kvalitén på följeslagarservicen ska vara så god som möjligt.

Vem kan få följeslagarservice

Vem som helst som har ett behov av stöd kan få följeslagarservice. Det som krävs är att du har ett behov av stöd för att kunna ta dig ut i samhället.

Vad är följeslagarservice?

Följeslagarservice är en personlig service som anpassas efter dig. Stöd från en följeslagare ska göra det lättare för dig att komma ut i samhället och delta i kultur- och fritidsaktiviteter, besöka släkt och vänner eller bara kanske ta en promenad. Du kan få en följeslagare mellan kl 08:00-17:00, måndag till fredag. Följeslagarservicen ersätter inte socialförvaltningens ledsagarservice för dig med funktionsnedsättning.

Att ha en följeslagare

Följeslagaren följer dig i första hand till och från fritidsaktiviteter i ditt närområde. Ni kan göra kortare resor om det är något ni kommer överens om. Följeslagaren följer dig från din dörr till den aktivitet eller till det besök som du vill göra. Boka din följeslagare från och med augusti månad. Bokningen har öppet mellan 07:00-16:00 måndag-fredag på telefon: 0611-833 21. Du kan också e-posta på: foljeslagare@samhall.se

Vad kostar det?

Du betalar inget för att ha en följeslagare. Däremot får du själv stå för kostnader för aktiveter som du väljer att delta i som exempelvis fika eller teaterföreställningar. Du betalar också egna resor.

Bokning av följeslagare

Bokningen är öppen 07:00-16:00 må-fre.

Informationsmaterial för följeslagarservice

Här kan du ladda hem och skriva ut informationsmaterial för följeslagarservice.

BroschyrPDF (pdf, 690.1 kB)

AffischPDF (pdf, 1.1 MB)

VisitkortPDF (pdf, 216.8 kB)