Äntligen arbetskläder till hemtjänsten

Högsjö hemtjänst i sina nya kläder

Högsjö hemtjänst: Marianne Sondell, Susanna Björn, Matias Ngom Mesee, Annelie Sundelin, Remie Narheim, Andrea Roos, Erika Sandström.

Det säger Marianne Sondell vikarierande enhetschef för Högsjö hemtjänst. - Att få till arbetskläder inom hemtjänsten har varit en mångårig facklig kamp, berättar Marianne. Det här är en efterfrågad statushöjande åtgärd för hemtjänstkåren.

Men nu är det i alla fall beslutat att all hemtjänstpersonal ska få arbetskläder och Högsjö hemtjänst är först ut i sina nya kläder. Det är en grå blus med fickor, en ljusblå pikétröja samt marinblå byxor som personalen har att välja mellan. - Detta är den första uppsättningen kläder, berättar Marianne, vi kanske med tiden måste köpa till plagg som till exempel kjolar, kortbyxor eller en svalare sommartröjor.

Förutom att kläderna gör yrket mer professionellt finns det också en hygienaspekt som är ett skäl till arbetsklädseln. Att byta kläder när man kommer och lämnar jobbet förhindrar bland annat smittspridning. Varje medarbetare har fått 11 set med kläder och de ska byta varje dag om inte kläderna blivit nedsmutsade då de ska bytas omgående. Kläderna skickas till ett tvätteri två gånger per vecka.

- Kläderna ger också trygghet för våra kunder, berättar gruppledaren Erika Sandström. Det syns tydligt att det är hemtjänstpersonal som kommer även om det är en vikarie, dessutom har alla medarbetare namnskyltar. Det är även en igenkänning när du som personal kommer till ett apotek eller en affär och ska handla till en kund, berättar Erika.

- Ja det är jättebra att vi nu äntligen fått arbetskläder, säger en glad Susanna Björn, det känns proffsigt att kommunen tagit det här beslutet.