Smitingen havsbad, pojke med en volleyboll

Smitingen - paradiset vid havet

Smitingen är ett av Norrlands allra finaste havsbad, med härlig sand och långgrunda bad. Fina sommardagar är Smitingen Härnösandsbornas vardagsrum. Höst och vinter är det i stället surfarnas paradis med meterhöga vågor när vinden ligger på.

Det finns mycket att göra på Smitingen. Förutom att sola och bada kan du grilla vid flera grillplatser och spela beachvolley och beachhandboll. Gillar du inte sand så finns det fina klippor om du följer stranden ut på den vänstra (norra) sidan av viken. Och vill du ha varmare badtemperatur så ligger fina Klubbsjön bara en bit in i skogen, norr om havsbadet.

Dramatisk natur

De närmaste omgivningarna bjuder på vacker och dramatisk natur med höga berg och formationer som tunnelgrottor, raukar, stora flyttblock och klapperstensfält.

Smitingen ligger på Härnöns östra kust, cirka 6 kilometer från centrum (se karta). Under sommarsäsongen går det att åka buss från centrum till Smitingen med linje 14.

Havsbadet

Smitingen består av en lång sandstrand längst in i en vik. Stranden är långgrund och sanden är finkornig. Längs vänstra sidan av viken finns släta klippor som lämpar sig väl för både sol och bad.

På stranden finns en servering, toaletter och flera grillplatser.

Beachvolley

På Smitingen finns en av de bästa anläggningarna för beachvolley i Sverige. Totalt finns åtta beachvolleyplaner och en plan för beachhandboll. 

Flygbild över smitingen badstrand

Det är fritt fram att spela på planerna förutom vid enstaka tävlingstillfällen. Härnösands Volleybollklubb brukar välkomna till organiserade öppna spel en dag i veckan under sommaren. Inget medlemskap eller anmälan krävs.

På Beachvolley Härnösands sida på Facebook kan du läsa mer om aktiviteterna och när de startarlänk till annan webbplats

Klubbsjön och naturreservatet

Smitingen/Härnöklubb är både ett naturreservat och ett Natura 2000-område. Syftet är att bevara områdets landformer, grottor och olika naturtyper.

Klubbsjön

Klubbsjön är en av Sveriges mest havsnära insjöar. Sjön ligger nära havsbadet och bjuder på badklippor, grillplatser och vacker natur. Promenadstigen runt sjön är väl upptrampad och stigen från havsbadet fram till sjön är anpassad så att även den som behöver rullator eller rullstol kan ta sig ända fram. Klubbsjön är en populär badplats, särskilt när det är kallt i havet.

Tunnelgrottor

I Smitingenområdet finns inte mindre än fem stora och vackert utsvarvade tunnelgrottor. Den unika samlingen av grottor, grytor och raukar vid Smitingen är bland Sveriges vackraste i sitt slag.

Grottstigen går ut till grottorna på utsidan av Härnöklubb. Den delar sig till två grottområden. I det södra finns två mycket stora grottor, där det krävs lite klättring för att nå den nedre dubbelgrottan och grottan som ligger i vattnet. I det norra grottområdet ner till den vackraste av två stora grottor vid vattenbrynet.

Passa också på att följa stigen till Klubbergets topp, 80 meter över havet.

Geologistigarna

De två geologistigarna är 2,3 respektive 3,6 kilometer långa och går söderut från Smitingen. De passerar vackert svarvade och märkligt formade raukar, klapperstensfält, massor av små grytor och slipade gropar.

Flygbild över klubbsjön.

Klubbsjön.

En grupp människor utforskar grottor på smitingen

I "lökgrottan".

Geologistigarna.

Att gå geologistigarna är fina utflykter.

Vid Smitingen planeras en ny camping med 250-300 ställplatser och 20-30 stugor. Läs mer om den nya campingen