Våra ämnen

En tjej som sjunger och spelar elbas.

Här presenteras ämnen som Härnösands musik & kulturskola erbjuder.

Bild

På bilden arbetar vi med flera olika tekniker i block. Här får du uttrycka dig med färg och form. Fördjupningsarbete med utvalda konstnärer. Ibland använder vi vår fina Domkyrkopark för utomhuslekar.

En målning av en gepard.

Drama

I drama får du göra övningar och lekar där du tränar på att våga uttrycka dig med kropp och röst. Du får prova på att göra teater – allt från att improvisera och hitta på egna manus till att använda färdiga berättelser.

En vit teatermask.

Drill och dans

Du får lära dig tekniken att drilla med drillstav, vi tränar också rytmkänsla och gör olika danskombinationer med staven. Under läsåret uppträder vi vid några tillfällen tillsammans med någon av Musik & Kulturskolans blåsorkestrar.
Du kan börja när du går i årskurs 3.

En tjej som dansar.

Gitarr och bas

Gitarr

Gitarr är ett populärt och användbart instrument. Här får du lära dig att spela
ackord och melodier i olika stilar såsom visa, pop och klassiskt. Undervisningen sker på akustisk gitarr, enskilt eller i grupp. Lämplig ålder från klass 3.

En tjej som spelar gitarr.

Elgitarr

Skulle du vilja spela rock/pop riffen till dina favoritlåtar eller kanske är du intresserad av jazz? Om du väljer elgitarr hos oss så kommer du tillsammans med din lärare lägga en stadig gehörsbaserad och senare teoribaserad grund med klassiska låtar på elgitarr inom rock/pop eller jazz genren helt efter din önskan.

Elbas

Basisten är kärnan i varje band och är tillsammans med trummisen
den som får musiken att svänga så folk vill dansa, eller kanske till och med headbanga? Välj elbas hos oss och du får lära dig spela dina favorit rock/pop låtar med hjälp av din lärare.

Blåsinstrument

Flöjt

Man kan spela två sorters flöjt på Musik- och Kulturskolan, blockflöjt och tvärflöjt. Det finns många superbra flöjtister. Kanske blir du en av dem?

En tvärflöjt

Blockflöjt

Blockflöjten är av trä eller plast, och det finns flera olika storlekar. Sopran-blockflöjt heter den man brukar lära sig spela först. Man håller en blockflöjt framför sig och blåser rakt in i munstycket. Det går väldigt lätt att få ton! Lite lurigare är det att täcka hålen med fingrarna – en blockflöjt har inga klaffar.

Tvärflöjt

Tvärflöjten är gjord av silvrig metall. Man håller flöjten på tvären och får ton i den genom att blåsa mot kanten på munstycket. Man trycker på klaffar med fingrarna för att få olika toner.

Saxofon och klarinett tillhör träblåsfamiljen

Här får du lära dig melodispel, orkesterspel, noter, improvisation och ha kul tillsammans.

En saxofon.

Saxofon och klarinett kan du höra ofta inom jazz, blues, klassisk musik, folkmusik, världsmusik och även inom pop och rock. Saxofonen finns i olika storlekar. De vanligaste är: Baryton, Tenor, Alt och Sopran. På Musik & Kulturskolan börjar vi med Altsaxofon.

Klarinetten finns också i olika storlekar. På Musik och Kulturskolan börjar vi på Bessklarinett.

Brass

I ämnet brass väljer man om man vill spela: trumpet, valt-horn, bariton/tuba och trombon

När du väljer brassinstrument får du tillsammans med din lärare möjlighet att prova vilket Brassinstrument som passar dig bäst. Här får du lära dig melodispel, orkesterspel, noter och ha kul tillsammans.

Stråkinstrument

Stråkinstrumentfamiljen består av fyra instrument:

Fiolen som är minst och har den ljusaste klangen.

Altfiolen som är lite större än fiolen och har en litet mörkare klang.

En fiol i sin låda.

Cellon som kan klinga med både djupa bastoner och ljusa toner.
Kontrabasen som klingar med djupa bastoner.

Stråkorkestrar

Kulturskolan har tre stråkorkestrar med olika nivåer så det ska passa elever i alla åldrar.

Suzukimetoden

I Suzukimetoden kan du börja spela när du är 4-5 år gammal. Metoden kallas också modersmålsmetoden. Den grundar sig på att man lär sig spela ett instrument genom att härma och lyssna på samma sätt som man lär sig tala sitt modersmål.

Huvudet på en cello.

Rock-, popgrupp

Om du vill komplettera din individuella undervisning och känna den grymma känslan av att spela i ett band så är rock- och popgruppen rätt för dig.

En rockkonsert.

Du kommer hamna tillsammans med andra av din ålder i någon av tre grupper. 

Grupperna kommer vara uppdelade för 6-7:or, 8-9:or samt 1-3:or på
gymnasiet och alla grupper är lärarledda.

I 6-7:an bandet fokuserar vi på att spela enklare rocklåtar för att sätta grunden för samspel i band. I detta band utgår vi ifrån att alla är nybörjare inom gruppspel.
I 8-9:an bandet ligger fokus på att spela mer avancerade låtar där medlemmarna har stor del i vilka låtar som spelas.

Gymnasiebandet är för dem som vill ha mer ensembletid utanför skoltid där de kan pressa sina gränser och utvecklas till högre nivåer av färdigheter inom ensemblespel samt på sitt instrument.

Tillfälliga kurser

Tillfällig kurs - film
Introduktionskurs i filmskapande.

Testa på att skapa egen film, redigera, kortfilm, filmvisning och filmteori.

Sista anmälningsdag för kurser i januari 2019 är den 10/1-2019.

Kursdatum 17/1 från 8-11 år, max 15 deltagare kl.15.00-19.00

Kursdatum 24/1 från 11-18 år, max 15 deltagare kl.15.00-19.00

Filmkamera