Vandrings- och mountainbikeleder

Utsikt mot södra sundet från vårdkasen

Härnösands kommun har ett fantastiskt vackert och fint friluftsliv.

Många fina utsikter och mysiga skogar. Under 2018-2020 kommer det arbetas med att fräscha upp våra leder så det ska bli lättare att hitta och att känna mer trygghet att bege sig ut. 

Vandring

Det finns allt ifrån kortare och lättare leder till längre och lite mer pulshöjande leder.

Härnö Trail

Härnö Trail är en 21 km lång vandrings- och löpled som slingrar sig genom Härnöns skatt av stigar och bjuder på öns vackraste vyer. Bitvis är leden tekniskt krävande med branta partier och innehåller en del klippor. Härnö Trail-leden är märkt med orange prickar och svarta skyltar.

Vill du utmana dig själv så kan du även springa tävlingen Härnö trail som går längs den här leden.

En nyhet för 2019 är att det finns tre olika längder på Härnö trailloppet och karta finner du här:

Härnö trail långa ledenPDF (pdf, 2 MB)

Härnö trail mellanPDF (pdf, 1.4 MB)

Härnö trail korta ledenPDF (pdf, 649 kB)

Fälle Friluftsområde

Fälleberget är ett populärt utflyktsmål för friluftsintresserade både vinter- och sommartid. Området utgörs till stora delar av hällmarker med inslag av tjärnar, myrar och branta sluttningar. På Fälleberget finns en tjärn, Värptjärn som besöks flitigt för put-and-take-fiske. Naturområdet ligger cirka fyra km söder om Härnösand och skyltning finns från E4. Det går även bra att starta från Svartviks badplats, där det finns en rymlig parkering, även det är skyltat från E4.

I det natursköna Fällebergets friluftsområde har Friluftsfrämjandet en stuga som det även vintertid finns spår upp till, så man kan gå upp till och grilla eller bara njuta av naturen. Lättast på vintern är nog med skidor eller snöskor.

Det finns 3 leder på området som är under uppgradering, förväntas klart 2020

  • Lomtjärnsleden, 3,5 km
  • Värptjärnsleden, 5 km
  • Svartviksleden, 12,5 km

Karta över leder på fälleområdetPDF (pdf, 1.3 MB)

Värptjärn.

Tillgänglighetsanpassat fiske vid Värptjärn.

Smitingenleden

Här har du en lättvandrad led som är 6 km mellan naturreservaten Vårdkasmalen och Smitingen - Härnöklubb.

Leden är markerad med vita skyltar, Vårdkasmalen - Smitingen 6 km.

Vid Smitingens havsbad kan du antingen stanna och bada, grilla eller njuta av havet. Du kan också gå vidare till grottorna, ta ett dopp i Klubbsjön, vandra längs geologistigen och se fantastiska skapelser av stenar och block.

På Vårdkasen kan du se ut över hela Härnösand från Vårdkastornet. Träffas vid ett av vindskydden och grilla och kika på klapperstensfälten.

Mountainbike

Från Vårdkasen finns det två leder som är skyltade. Gerestavarvet på 8,5 km och Holmbergsrundan på 7,5 km. Det finns även flera vandringsleder och stigar som det går utmärkt att även cykla på men inget som är uppmärkt som cykelleder.

Gerestavarvet är en blå 8,5 km led som är en tekniskt lätt led med en något tuff avslutning. Perfekt för dig som vill fokusera på kondition och fart mer än teknik. Underlaget är mestadels bred skogsstig, grus och asfaltsvägar.

Holmbergsrundan är en röd 7,5 km led som är medelsvår med vissa tekniska partier. Den passerar teknikbanan mot slutet som innehåller riktigt härliga stigar. Underlaget är bred skogsstig och smalare singletracks.

Kartor

Gerestavarvet
Holmbergsrundan