Publicerad

Utbildar sig till akvaponiingenjör i Härnösand

Fem av studenterna som utbildar sig till akvaponiingenjör.

Fem av studenterna som utbildar sig till akvaponiingenjör.

I höstas startade utbildningen till akvaponiingenjör på Campus Härnösand. Utbildningen är huvudsakligen på distans, men vid några tillfällen är det praktiska dagar när studenterna till exempel får undersöka lök, pollen och tomatblad i mikroskop.

Det är 37 studerande som läser till akvaponiingenjör, varav åtta har Campus Härnösand som bas. Det var andra gången som gruppen träffades fysiskt sedan utbildningen startade i höstas, annars har de setts eller hörts av dagligen.

- Det var lättare att komma igång med studerandet än vad jag trodde att det skulle vara. För mig var det så länge sedan sist jag studerade, så det har även varit skönt att kunna skriva ut i gruppchatten om man undrar över något. Det är alltid någon som svarar snabbt, säger Carina Bergholm Eriksson, en av studenterna.

Utbildningen är en distansutbildning på två år, med fysiska träffar på campus, i de kurser som har praktiska moment. Annars sker alla föreläsningar digitalt, med mycket egen studietid. Under de praktiska momenten får de studerande undersöka grönsaker och växter i mikroskop. Även dissekera olika växter för att undersöka olika bakterier.

- Det finns så mycket i en planta som man inte tänker på. Man vet att det transporteras vatten i växterna men det jag inte visste innan är att det är som egna gator för vattnet, säger en annan av studenterna, Felicia Olsson.

Vad är Akvaponi?
Akvaponier är kretsloppsodlingar i ett cirkulärt system där olika sorters odlingar kombineras och kan fungera året om. Det är ett helt slutet system med minimal miljöpåverkan både när det gäller vattenförbrukningen och utsläpp. Akvaponiska odlingar gör det möjligt att förlänga odlingssäsongen med en snabbare tillväxt än den traditionella vägen.

- Det är ett otroligt anpassat system, med liten till ingen påverkan på grundvattnet. Du tillsätter ingenting som är farligt utan det är rena naturprodukter, säger studenten Sara Östman.

Utbildningen till akvaponiingenjör togs fram av Campus Bergslagen i Norrtälje tillsammans med Väddö folkhögskola och olika branschföretag. När en andra omgång av utbildningen skulle starta inleddes samarbetet med Campus Härnösand Höga Kusten.

Lök och pollen under ett mikroskop.

Gul lök och pollen under ett mikroskop. Foto: Sara Östman