Publicerad

Fordonssimulatorn hjälper eleverna som siktar på körkort

En ung man sitter framför ett skrivbord med tre skärmar och styr med en ratt. I bakgrunden en äldre man som tittar på.

Danne Östman är koncentrerad medan han genomför uppdraget i fordonssimulatorn. Läraren Olof Skyttner tittar på och coachar.

Läraren Olof Skyttner sökte vägar för att ta utbildningen i trafikantkunskap framåt. Han hittade lösningen på hemmaplan i Härnösand. Sedan september har han praktiska lektioner med elever varannan vecka i VR Studions fordonssimulator.

Den här dagen är det Danne Östman som ska träna bilkörning på VR Studion i Technichus lokaler. Han är en av eleverna i kursen Trafikantkunskap på Komvux som anpassad utbildning, och siktet är inställt på körskola och så småningom körkort. Ett körkort underlättar vardagen, men öppnar också upp för intressanta jobb.

- Drömmen för mig är ju att köra traktorgrävare. Det fick jag prova hemma på gården hos morfar när jag var yngre och ända sedan dess har det varit det jag allra helst vill göra, säger Danne Östman.

En ratt, tre skärmar och många uppdrag

Fordonssimulatorn består av tre stora skärmar som visar utsikten från förarsätet, en ratt och pedaler. Det går att välja olika fordonstyper och olika ”uppdrag”. Snabba svängar och kraftiga inbromsningar känns i ratten. Allt är ganska likt ett datorspel, men med skillnaden att uppdragen här handlar om olika trafikmoment som att fickparkera, anpassa hastigheten, köra i rondeller eller klara av mörkerkörning.

Danne tar plats vid ratten, Olof Skyttner i en stol snett bakom, och så börjar det första uppdraget. Danne kör lugnt och tryggt den utpekade rutten och när han parkerat går han och Olof igenom alla delar av körningen. Det har gått väldigt bra. Under de månader de använt fordonssimulatorn har Danne hunnit klara av alla uppdrag med godkänt så nu är det mest repetition.

Letar nya redskap för lärandet

- I början kändes det ovant, men nu börjar det sitta. Att backa kan vara lite svårt när man bara har backspeglarna att titta i. Och att fickparkera. Men nu tycker jag att det går bra också.

Olof Skyttner håller med. Han undervisar på Komvux som anpassad utbildning, en utbildning för vuxna som har en intellektuell funktionsnedsättning (IF). Här studerar man utifrån sina egna förutsättningar och får kunskaper och färdigheter att använda i sitt dagliga liv.

- Mitt mål är ju alltid att ta eleven till sitt mål, men vägen dit kan se olika ut för olika individer så jag letar hela tiden efter redskap som gör att vi tillsammans tar oss framåt, säger Skyttner.

”Jättebra för lärandet”

Fordonssimulatorn har visat sig vara ett väldigt bra sånt redskap för flera av eleverna på kursen i trafikantkunskap. För att den ger eleverna viktig körvana, men framförallt för att man i simulatorn kan överföra den teori man pratar om på lektionerna till praktik i alla tänkbara trafiksituationer. Och allt i en miljö som inte innebär några risker.

- Det här är jättebra för lärandet. Eleven får prova på alla moment i bilkörningen och det gör steget till körskolan mindre. Jag är jätteglad att vi upptäckte den här möjligheten.

Olof Skyttner tipsar också om den digitala tjänsten Trafiko, som innehåller hela teoriutbildningen för körkort på fyra språk. Man kan använda Trafiko gratis på biblioteket och på andra platser där wifi-nätverket #Harnosand free wifi är tillgängligt.

Läs mer om Komvux som anpassad utbildning här.

Läs mer om VR Studion här. Länk till annan webbplats.

Läs mer om Trafiko här. Länk till annan webbplats.

Tre stora datorskärmar visade ur betraktarens perspektiv. I förgrunden ryggtavlan på en man.

Skärmarna visar utsikten från bilens förarplats. Det gäller att inte bara titta framåt utan även att uppfatta vad som händer vid sidan om och på vägen bakom.

Två män diskuterar framför några datorskärmar.

Efter genomfört uppdrag diskuterar Olof och Danne igenom hela scenariot. Hur gick det? Var det något moment som var svårt? Vad behöver man tänka på?