Livsmedel

Talrik med hälsosam mat. Kyckling, potatis och ärtor

Den mat vi äter ska vara god, näringsrik och hanteras väl för att vi ska må bra och hålla oss friska.

Var vi än äter eller handlar ska vi få fräscha livsmedel och inte bli sjuka av det vi äter. Därför är det lika viktigt var och hur livsmedel produceras som att de som tillagar maten har god kunskap om mat, hygien och riskerna med olika typer av livsmedel.

Vårt uppdrag

Samhällsnämndens främsta uppdrag är att skydda dig som konsument så att du ska känna dig trygg och säker när du handlar och äter mat och att du inte ska bli sjuk av det du äter. Genom att vi på Samhällsförvaltningen regelbundet besöker verksamheter som hanterar livsmedel, kontrollerar att de lever upp till lagstiftningens krav och ger information och rådgivning gör vi vårt för att du ska få säkra livsmedel.

Vill du ha hjälp?

Det är Samhällsförvaltningen som hjälper dig om:

  • du har synpunkter, klagomål eller frågor om företag som hanterar mat.
  • misstänker att du har blivit matförgiftad.
  • har andra frågor gällande mat och hälsa.

Är du företagare och vill veta mer om hur du ska göra för att starta t.ex. café, butik eller restaurang? Det bästa är att ta Enkla vägen för att starta livsmedelsföretag.PDF (pdf, 85.5 kB)

Du kan också läsa mer under Näringsliv och arbete.

Ät hållbart

Våra matvanor påverkar utvecklingen på jorden. Genom att ändra vad vi äter kan vår negativa påverkan bli mindre. Vi måste lära oss att äta hållbart.