Laddning av elfordon

Upp till 400 elbilar är målet för elbilar som ska rulla på Härnösands gator år 2020. Det är räknat utifrån Härnösands andel i regeringens mål om 150 000 elbilar år 2020.

För detta behövs infrastruktur för att ladda elbilen och det byggs nu ut fler platser för laddning av elbilar i Härnösand.

En laddstolpe för elbilar

Laddstolpe för elbilar

Här kommer du bland annat hitta information om var i Härnösand du hittar dem. Notera att samtliga platser är en plats för laddning av elfordon om inget annat anvisas på plats.

Härnösands första snabbladdare färdigställdes december 2014 på Coop Forums bortre parkering med gångavstånd även till andra butiker i närområdet. Där finns även två smartladdare. Totalt kan 6 elbilar laddas samtidigt (beroende av laddtyp och elbil). Härnösand laddstation etablerades i samarbete med HEMAB, Coop Forum, Berners, Bilbolaget, Green Highway med stöd av Energimyndigheten.

I vårt närområde finns idag även snabbladdare i centrala Sundsvall, i Birsta och vid Sundsvall Timrå Airport.

Projekt SiSL

Idag pågår även ett projekt som benämns Stolpe in i Stad och Land (SiSL). Under kommande tre år har HEMAB uppdraget att bygga 30 laddplatser för elbilar vid 22 platser runt om i Härnösands kommun.

Projektet samfinansieras av den Europeiska regionala utvecklingsfonden och medfinansiärer är Härnösands kommun, Härnösandshus, Kommunfastigheter, Hemfosa och Länsmuseet. Projektet samarbetar med Biofuel Regions projekt SISL Övre Norrland. En laddplats innebär möjligheterna för två elbilar att ladda el, dvs. totalt så kommer projektet göra det möjligt för 60 elbilar att laddas.

Här kan du läsa mer om Härnösand laddstation och projekt SiSL Härnösandlänk till annan webbplats

Här kan du läsa mer om projektet SiSL i Norra Sverigelänk till annan webbplats

Här hittar du en karta över befintliga laddstationer i Sverige och i Härnösandlänk till annan webbplats