Härnösands konsthall

Konsthallens fasad sedd från söder.

Härnösands konsthall är ett fönster mot det som händer på dagens konstscen både lokalt och nationellt.

Konsthallen är stängd på grund av corona. I enlighet med rådande riktlinjer har vi stängt för allmänheten tills vidare.

Ordinarie öppettider: Tisdag - lördag kl. 11:00 - 15:00. Fri entré.

Olof Ahlström

Olof Ahlström
"Sol bakom allt"

Utställningen pågår 24 april - 29 maj 2021 och arrangeras av Härnösands Konstförening.

Målning av konstnären Olof Ahlström

Verk av Olof Ahlström

Mer om utställningen

Ett mörkt tyst rum. Så tänker jag mig den tomma duken. Den första försiktiga frågan, inget svar. Ett till färgfält, inget svar. Många fraser efter varandra, inga svar. Plötsligt detta intressanta ögonblick när målningen ”vaknar”. Något har inträffat, formationerna av färg har blivit tillräckligt många, mötena tillräckligt komplexa. Kritisk massa uppnådd. Ett svar. Så börjar en annan process, ett växande utbyte med målningen. Ett värde har uppstått, ett innehåll. Men också något som kan förstöras. Man testar en idé och får genast svar.

Jag har alltid intresserats av själva påläggningen av färg, materialet och ytan. Struktur och textur överlag har alltid funnits där. Ett arv från min pappa, också konstnär, också fullt upptagen med strukturer och ytor. Jag läste arkeologi vid Umeå universitet för tjugofem år sedan. Inte för att jag ville bli arkeolog utan för att det var intressant ur ett konstnärligt perspektiv. Stratifiering, lager av information fast under ytan och fast i tiden. Dolt. Mitt måleriska uttryck har ändrats över tid men den grundläggande fascinationen av bildytan har bestått.

Min grundtanke inför denna utställning var ett stort, färgrikt måleri. Med nya idéer att testa följt av många misslyckanden men med löfte om oväntade ingångar till nya uttryck. Motivationen och disciplinen fanns där och måleriet kändes inspirerande.

Plötsligt tog allt stopp. Livet rev upp den sköra väv vi vaggas i. Pappa tog en sista bild dagen efter beskedet. Ett foto av en solnedgång. ”Sol bakom allt” kallade han den. Sju dagar senare var allt över. Dagen före julafton somnade han in. Allt sattes på paus. Livet, familjen, konsten och mitt i allt; arbetet med en utställning som måste färdigställas. Utan kraft att återgå till ateljén. Pappa var ju också konstnär och måleriet vår gemensamma yta. Ett unikt band i vår relation. Men det fanns en väg tillbaka till ateljén. En målning jag kunde måla, var tvungen måla. Det fortsatta arbetet med utställningen fick en ny betydelse. Allt bytte fokus.

Så började ett stilla måleri, en stilla gråt. Ett sista samtal om konst, om vår konst och om allt jag fått. En sorgeprocess i en källarateljé under vinternätter. Ett farväl.

Tack för allt. Sol bakom allt.

May Lindholm

May Lindholm
"Dansarna"

Utställningen pågår 24 april - 29 maj 2021 och arrangeras av Härnösands Konsthall.

Närbild av May Lindholms skulptur

Del av skulptur av May Lindholm

Mer om utställningen

Det som pågår

Jag arbetar med material, och kroppen är spännande. Kroppslighet som i mänsklig kropp med alla dess igenkännbara uttryck. Som om en kan känna igen det fysiskt. Dansarna är det som pågår när en försöker leva och hantera sårbarhet.

Inför arbetet med utställningen besökte jag flera dansföreställningar för att leta efter var agensen gör sig tydligast uttryck i kroppen. Agensen som förmåga till initiativ eller handling. Trampdynorna är viktiga, kontakten med underlaget. De mörka skulpturerna har kropp och dansar i rummet, de färgstarka skulptu-rerna håller tappert leendet uppe. Kraften som ligger i det nedstämda, förtvivlan som ligger i leendet. Dansarna tar ansvar socialt och för sig själv.

Detta är en möjlig förklaring till vad min utställning är och handlar om.
Jag kanske ändrar mig.

Kommande utställningar

Emille de Blanche
9 juni – 21 augusti 2021

Johan Mauritzson
9 juni – 21 augusti 2021

Digital konstvandring

Nu kan du göra en digital konstvandring i centrala Härnösand. Sitt hemma vid datorn eller mobilen och ta en runda bland våra offentliga skulpturer, statyer, videoverk och muralmålningar. Du får en karta samt bilder och information om respektive konstverk.

Du kan naturligtvis också gå konstrundan i verkligheten genom att följa kartan och ta del av informationen i mobilen.

Du hittar den digitala konstvandringen på harnosand.se/konstvandringlänk till annan webbplats

Skola, barn och ungdom

Bildmontage med verk ur våra aktuella utställningar.

Från vänster: Karin Hesse, Sture Månsson.

På Härnösands Konsthall erbjuder vi aktiviteter för skolor, familjer och mindre grupper. Aktiviteterna sker alltid kostnadsfritt.

Guidad visning

Vill du boka en guidad visning för din klass i våra utställningar?

Konsthallen erbjuder kostnadsfria visningar i utställningarna under kontorstid. Bokning sker i god tid.

Kontaktuppgifter

Besöksadress:
Stora torget 2
Härnösand

Postadress:
Kommunstyrelseförvaltningen, Konstintendent
Härnösands konsthall
871 30 Härnösand.

Konstintendent:
Linda Nordlander Frisk
E-post: linda.nordlander.frisk@harnosand.se

Konsthallen:
Telefon: 0611-34 81 42
E-post: konsthallen@harnosand.se