Tidigare utställningar

Här kan du läsa om Konsthallens tidigare utställningar.

Malin Hederus
Karin Lundgren-Tallinger
Åsa Pärson
Stefan Uhlinder
"Rågång"
11 juni - 22 augusti
Textil

Anna Erlandsson
"Avbruten och nedbruten (och min längtan till Finland)
24 april - 30 maj
Teckning, skulptur

"Varje år sen 10 år tillbaka korsar jag Finland på skidor. Antingen från öst till väst eller från syd till norr. Ofta med ett konstprojekt involverat. 2018 skulle jag åka från finska viken i syd till Barents hav i norr. Det skulle ta 5 veckor och jag var väl förberedd. Efter fyra dagar bröt jag armen. Högerarmen. Oerhört besviken fick jag avbryta och åka hem. Väl hemma blev jag tvungen att operera armen. Eftersom jag är högerhänt blev jag frustrerad och fruktansvärt rastlös. Då började jag teckna med vänsterhand. Jag tecknade av mig min besvikelse. Efter ett tag kunde jag använda högerhanden lite, och sen allt mer. Jag tecknade nästan all vaken tid."

Dessa teckningar och ett antal sk "Betongnoveller" visas nu på Härnösands Konsthall. Betongnovellerna är skulpturer bestående av kitschiga och lite pretentiösa porslinsfigurer, ofta funna på loppis och fastgjutna i betong, vilket skapar ett nytt sammanhang och innehåll. Inte sällan med lite vridet ifrågasättande.

Kollektiva Konstnärsverkstan c/o Konsthallen
24 april - 30 maj

19 konstnärer, 19 verk. Kollektiva Konstnärsverkstan Härnösand i samarbete med Konsthallen. En utställning som bjuder på en mängd tekniker och spännande uttryck. Utställningen hade digital vernissage på World Art Day den 15 april och är nu öppen för besökare.

Inger Bergström
Marie Holmgren
"Objekt"
12 mars - 11 april

”Att arbeta med ett konstnärligt objekt, eller att som betraktare möta det, kan sägas kräva att det till synes självklara och kanske mest förväntade träder tillbaka. Osäkerheten kan till och med vara en förutsättning för att se något på nytt.”

I Inger Bergströms och Marie Holmgrens utställning möts vi av saker vi har omkring oss i vardagen, i naturen såväl som i hemmet, men här lyfts objekten fram som något annat än just det vi känner dem som. De igenkännbara delarna har transformerats vidare till något annat. Något tycks ha hänt, det bekanta framstår som främmande.

Utgångspunkten till konstnärernas samarbete har varit ett intresse av att gemensamt reflektera över det konstnärliga görandet – en process som kan beskrivas som i många aspekter öppen och osäker. Vi kan inte veta, och bör inte veta, exakt vad handlandet kommer att leda till.

Två flätor på tyg

Verk av Inger Bergström och Marie Holmgren


Fredrik Wimmercrantz
"Inga konstigheter"
12 mars - 11 april

 "En bra dag i ateljén har sällan några frågetecken. Det finns inga krav på att det ska bli bra eller att det ska bli på ett visst sätt. Verket visar hur det vill bli. Jag tvingar inte måleriet åt något bestämt håll."

Wimmercranz måleri har alltid haft en stadig grund i det föreställande. Att ha någonting att tolka, att utgå ifrån, gör det lättare att veta hur saker kan sättas ur spel. Många gånger används ett ansikte som en mall för former men det är aldrig viktigt att veta vem det är. Komposition, färg och form är kärnan. Att beskriva hur former beter sig i ljus är centralt i hans arbete men ofta sätts det i kontrast till fantasin med inslag som inte alls följer några regler.


Målat färgglatt porträtt av kvinna

Målning av Fredrik Wimmercranz

Staffan Westerlund
"Närkontakt"
7 dec 2019 - 25 jan 2020

Måleriet är motivet, förklarar Staffan Westerlund.

Platsen och ickeplatsen är utgångspunkten. Att se nya samband, bortom de befintliga, invanda och fördomsfulla, är ambitionen. Kärleken till livet, det levande, är drivkraften.

Ett hus på en kulle. Oljemålning av Staffan Westerlund.

Utgångspunkt i mina arbeten är något jag känner igen, platser och omständigheter jag identifierar mig med och kanske bearbetat tidigare men inte blivit klar över.

I måleriet söker jag den kraft som naturen själv skapar till synes utan mening, utan plan.

I barndomen var skogen alltid en tillåten och inbjudande lekplats. En plats att återvända till för att se och uppleva förändring. När jag idag går ut i skogen är jag fortfarande lekfull och nyfiken. Lägger märke till detaljer, ljud, reflektioner, naturens virrvarr och dofter.

Ständigt medveten om att allt är hotat av trivialiteter, utsläpp, krig och synsätt.

Måleriet är för mig en motståndshandling, som både plan och improvisation.

Jill Lindström
"Föreställningen"
7 dec 2019 - 25 jan 2020

I Jill Lindströms verk undersöker hon hur kunskap och idéer skapas och förmedlas.

I arbetet med installationer, skulptur, målning, video och text tänjer hon på materialens möjligheter och ifrågasätter etablerade system. Allvar, humor och slump spelar lika stor roll.

Ett konstverk av Jill Lindström.

Lindström erbjuder konkreta föreställningar i form av videoprojektioner i små tält av rispapper. Tälten är placerade på träkonstruktioner som för tankarna till de metallvagnar som en gång i tiden var avsedd för filmprojektorerna i landets skolor. Förväntansfulla elever såg fram emot en stund i mörkret framför en undervisningsfilm från Läromedelscentralen. I Lindströms videoverk är inte kunskapsförmedling det väsentliga, utan samtalet om hur vi föreställer oss världen och var dessa tankar kommer ifrån. Centralt är ordet ”Föreställningens” dubbla betydelse.

Jill Lindström har sin ateljé på Konstepidemin i Göteborg.

"Vår stad"
7 dec 2019 - 25 jan 2020

Konstverk och dokumentärfotografi med tema Härnösand.

Bonad föreställandes kända byggnader i Härnösand

Ina Palm
"Det gäller livet"
Installation
31 oktober - 30 november 2019.


Bild på installationen Vox humana, en tratt i form av en flera meter lång slingrig grön stjälk med en röd blomma.

Verk av Ina Palm.

Marianne Degerman
"Speglingar"
Måleri och skulptur
31 oktober - 30 november 2019.

Utställningen arrangeras av Härnösands Konstförening.

Målning som avbildar ett rum med solljus som kommer in genom fönstren, huvudfärger är blått, vitt, grått och gult.

Verk av Marianne Degerman

Sandra Mozard
"Get in Shape"
Installation
3 - 19 oktober 2019.

Utställningen arrangeras av Härnösands Konsthall i samarbete med Region Västernorrland.

Bild från verket Get in shape av Sandra Mozard. Grafiska händer och texter huller om buller i en färgkavalkad.

Verk av Sandra Mozard.

"Jag vill berätta något annat, om att söka förändring, leta en identitet, att hitta vem man är, att våga fortsätta förändras."

Konstnären Sandra Mozard visar verket "Get in shape" som bjuder in besökaren till att bokstavligen kliva in i konsten, en installation där ord, ljus, ljud och form får växelverka i en animering med olika grafiska uttryck. Verket producerades för Konst i Västernorrlands projekt Konstnär i kommun (Kik) och visades i sitt uruppförande i utställningen Konstinjektion II på Västernorrlands museum. Verket visas nu i ny tappning på Härnösands Konsthall.

Konstnär i Kommun (Kik) är en resurs som Konst Västernorrland, i syfte att sprida intresse för samtida konst, erbjuder Regionens kommuner tillgång till en konstnär under en begränsad tid. Konstnärer bjuds in att söka uppdraget genom en utlysning. Kik ambulerar mellan regionens sju kommuner och för varje utlysning sätts ett särskilt tema. De nyproducerade verken visas i en utställning tillgänglig för regionens invånare.

 

Stefan Markström
Måleri och skulptur
7 september - 19 oktober 2019.

Utställningen arrangeras av Härnösands Konstförening.

Verk av Mark Frygell.

Verk av Stefan Markström.

"Det låter lite abstrakt när man säger "natur som idé" men det jag menar är att dels så finns det konkret natur där ute som går att besöka och peka ut på en karta, dels så finns en inre bild eller idé om natur. En utforskning och gestaltning av naturens komplexa kombination av slump och ordning". Stefan Markström

Inför den här utställningen har Stefan Markström arbetat med avskalade bilder av natur. Målningarna och skulpturerna har kommit till och tagit form ur natur som idé och de möjligheter som materialen ger.

Erik Berglin
"Ignavus Auspex"
7 september - 19 oktober 2019.

Utställningen arrangeras av Härnösands konsthall.

Beskuret verk av Magdolna Szabó.

Verk av Erik Berglin.

"Genom att skapa artificiella landskap till fåglar försöker jag förskjuta syftet med bilderna, samtidigt som de behåller karaktären av att vara naturbilder. Jag eftersträvar ofta ett bildspråk som utger sig för att vara något som det inte är och vid närmare betraktande förstår man att det är någonting som inte stämmer."
Erik Berglin

Ignavus Auspex är en påhittad sammansättning av två latinska uttryck som på svenska blir något i stil med "den late betraktaren av fåglar", vilket ger betraktaren en smått humoristisk ledtråd till Berglins utgångspunkt för sitt arbete. Bilderna som ligger till grund för verken i utställningen kommer från olika ornitologiska hemsidor, allmänna fågelavbildningar vars syfte är att beskriva specifika fågelarter.

Sture Månsson
"Bortom vägen"
27 april – 1 juni 2019.

Utställningen arrangeras av Härnösands Konsthall.


Bildmontage med föremål i utställningen.

Verk av Sture Månsson.

Karin Hesse
"Måleri" 27 april – 1 juni 2019.

Utställningen arrangeras av Härnösands Konstförening.

Bildmontage med föremål i utställningen.

Verk av Karin Hesse.

"Hitta djuren"
Utställning i lokal Hall Agrell med verk ur kommunens konstsamling från åren 1957 – 2018.

Utställningen visas från 15 februari - 1 juni 2019.

Bildmontage med verk av Marc Chagall och Henri Matisse

Montage med verk i utställningen "Hitta djuren".

Daniel Franzén
"Daniel & JAG" 14 mars - 20 april 2019.

Utställningen arrangeras av Härnösands konsthall.

Bildmontage med föremål i utställningen.

Utställning med Daniel Franzén. Foto till vänster: Savva Ernst Günther.

Lotta Söder
"Måleri och glas"
14 mars - 20 april 2019.

Utställningen arrangeras av Härnösands Konstförening.

Bildmontage med föremål i utställningen.

Utställning med Lotta Söder.

"Dukat till fest"
Utställning med Qvistska Samlingen.
Visas fram till 2 mars 2019.

En festlig installation att uppleva och inspireras av. I utställningen visas föremål i glas, mässing, silver och tenn. Se även våra gnistrande vinterlandskap av Pelle Molin (1864-1896) och Karl Nordström (1855-1923).

Bildmontage med föremål i utställningen.

Bildmontage med föremål i utställningen.

"Franska Mästare"
Utställning med Qvistska Samlingen.

Ur samlingen visas några av 1900-talets mest omtalade konstnärer. Se verk av Henri Matisse, Pablo Picasso, Marc Chagall och Andre Derain.

Bildmontage med verk av Marc Chagall och Henri Matisse

Montage med verk av Marc Chagall och Henri Matisse.

Konstveckor för barn & unga
15 februari – 2 mars 2019

I utställningen visas verk av skolelever i Härnösands kommun. Se även verken som alla elever i årskurs 6 skapat under workshops tillsammans med två konstnärer.

Verk av elever i utställningen.

Beskuret verk av elev som visas i utställningen.

Fredrik Helander
"Konstnär okänd" 
1 december 2018 - 26 januari 2019.

Konstnär okänd är ett konstnärligt forskningsprojekt för att återskapa en okänd konstnär, "OP:s", konstnärskap.

Verk av Fredrik Helander

Verk av Fredrik Helander.

Mer information

Konstnär okänd är ett konstnärligt forskningsprojekt för att återskapa en okänd konstnär, "OP:s", konstnärskap.

Utifrån ett okänt konstverk som Fredrik Helander hittat på en auktion, signerat OP, gick han in i rollen som OP. Han satte sig in tidens tankar och det sammanhang som den okände/-a fiktiva konstnären torde ha tillkommit i.

I projektet har han skapat ett nytt liv till OP – en familj, vänkrets, utbildning och karriär. Han har även skapat verk i OP:s anda under perioden 1913 - 1937. Utifrån det liv och sammanhang som Helander har skapat åt OP har han inte kunnat bestämma om OP var en kvinna eller man. Vad är identitet och varför är den så viktig?

Annika Persson
"Stigen går mej fram"
1 december 2018 - 26 januari 2019.

"För mej går natur- människa- djur in i vartannat , vi hör ihop. Detta handlar min utställning om".

Verk av Annika Persson

Verk av Annika Persson.

Mer information

"Känslan och intuitionen styr mitt skapande, jag litar på min autopilot. Leran är följsam och varelserna har kommit ut ur mitt huvuds bibliotek. I ateljén provar jag mej fram, mina fynd ihop med mina skulpturer, hur de trivs tillsammans eller inte. Vill gärna bli överraskad av en oväntad kombination!

Några av mina skulpturer tecknar jag av, då kommer något ytterligare fram ur dem som leder vidare till grafiska tekniker som serigrafi och torrnål".

Härnösands fotoklubb
Fotografisk salong
6 december 2018 - 19 januari 2019.

I vår lokal "Hall Agrell" visar Härnösands fotoklubb en utställning med verk av föreningens medlemmar.

Bildmontage med verk av Härnösands Fotoklubb

Bildmontage med verk av Härnösands fotoklubb.

"Porslin och blommande fajans"
Utställning med Qvistska Samlingen.
Visas under året 2018.

I år är det 50 år sedan Qvistska Samlingen donerades till Härnösands stad av syskonen Nils och Elna Qvist.

Föremål ur Qvistska Samlingen

Vaser, 1800-talets andra hälft. Figurin, cirka 1815-1825.

Mer information

I år är det 50 år sedan Qvistska Samlingen donerades till Härnösands stad av syskonen Nils och Elna Qvist. Som en del av jubiléet bjuder vi på en riktig karamell till utställning baserat på porslin och fajans.

I utställningen lyfter vi fram ett 50-tal föremål ur Qvistska Samlingen bland annat från fabrikerna Rörstrand och Marieberg. Se föremålen som Nils Qvist ropade in på den stora Rörstrandsauktionen på Bukowskis Konsthandel i Stockholm 1926, då hela samlingen gick på auktion! Ett himmelrike för vilken antikvitetsintresserad person som helst.

"Auktion är ju alltid auktion, rena rama slumpen"
Ur ”Tur i oturen”, Del II av Nils Qvist.

Vandringsutställning
"Konst för barn" 
20 oktober - 24 november 2018.

Verk med några av Sveriges främsta barnboksillustratörer. Utställningen arrangerades av Härnösands Konstförening.

Verk av Sara Lundberg som visas i utställningen "Konst för barn".

Verk av Sara Lundberg.

Connecting Provincial Workshops and International Artists
20 oktober - 24 november 2018.

Samtida grafik av 19 yrkesverksamma konstnärer från Sverige, Norge, Finland och Portugal.

Logotyp för utställningen

Logotyp för utställningen.

Susan Gillhög
"Ena foten hemma den andra bortrest"
20 oktober - 24 november 2018.

Utställningen arrangeras av Härnösands Konstförening.

Beskuret verk av Susan Gillhög.

Beskuret verk av Susan Gillhög.

Mensur Porovic "Dansande dervicher"
20 oktober - 24 november 2018.

Utställningen arrangeras av  Härnösands Konsthall.

Beskuret verk av Mensur Porovic

Beskuret verk av Mensur Porovic.

Björn-Ola Lind och KAI-EN
"Body Landscape"
2 juni - 25 augusti 2018.

Body Landscape undersöker relationer mellan kropp och landskap. Utställningen produceras med stöd av Härnösands Konsthall, Konst Västernorrland och KC Nord.

Foto: Björn-Ola Lind. © Björn-Ola Lind och KAI-EN Butoh Company 2018.

Beskuret fotografi: Björn-Ola Lind. © Björn-Ola Lind och KAI-EN Butoh Company 2018.

Mats Jonsson
"Nya Norrland"
2 juni - 25 augusti 2018.

Bilder och serier från boken Nya Norrland samt några tidigare verk, både i original och som uppförstorade tryck.

Verk av Mats Jonsson.

Beskuret verk av Mats Jonsson.

Annikka Kronlid Arvidsson och Mikael Arvidsson
"Same but different"
21 april - 19 maj 2018.

Landskap långt bortifrån och nära. 
Arrangör: Härnösands Konstförening.

Foto:

Tomas Gustavsson
"Love Songs och andra målningar"
21 april - 19 maj 2018.

"Jag använder landskapet mer som en bakgrund till olika scener, där målningarna blir till frysta filmklipp, tagna ur ett händelseförlopp. Det får gärna vara ruffa miljöer, B-film och lågbudget i mina bilder".

Beskuret verk av Thomas Gustavsson

Beskuret verk av Thomas Gustavsson.

Joseph Davey
"Works" 17 mars - 14 april 2018.

"Jag målar landskap. Det är ljuset, kontrasterna, färgytorna och linjerna som tillsammans med oljefärgens uttryck skapar känslorna som jag vill att betraktaren ska uppleva”.

Arrangör: Härnösands Konstförening

Fotografi med två verk i utställningen av Joseph Davey.

Fotografi med två verk i utställningen av Joseph Davey.

Eva Lie
"Janna" 17 mars - 14 april 2018.

En fotoserie om Janna och hennes väg till en könskorrigering från man till kvinna. Utställningen pågick 17 mars - 14 april 2018. Härnösands konsthall, Stora torget 2.

Beskuret fotografi av Eva Lie

Beskuret fotografi av Eva Lie.

Konstveckor för barn & unga
9 februari - 10 mars 2018.

I utställningen visades bland annat en ljusinstallation som elever arbetat fram tillsammans med konstnär Alveola Ämting under workshopen ”Skapa med en konstnär”. Workshopen var en del av Agrellåret 2018-2019.

Skapa med en konstnär 2018

Skapa med en konstnär 2018. Foto: Alveola Ämting.